Frytki z dyni
Frytki z dyni to szybki i aromatyczny dodatek lub przekąska, którą możesz ugotować przez całą jesień. To danie wykorzystuje dynię zamiast tradycyjnych frytek z pieca. Słodycz dyni ładnie…
Frytki z batatów z sosem czosnkowym
Frytki z batatów z sosem czosnkowym to chyba jedno z częściej pojawiających się dań w naszym domu. Frytki są aromatycznie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas…
Domowe leczo warzywne
Domowe leczo warzywne to przepis na szybkie danie obiadowe, zdrowe i smaczne. Ja zazwyczaj robię leczo z dodatkiem kiełbasy, bo moim zdaniem jest znacznie lepsze. Jeśli nie jecie…
Pasztet domowy smakuje każdemu
Pasztet to forma dania, która może być sporządzone z pełnowartościowych pozostałości po przygotowywaniu różnych dań. Pasztet domowy przygotowany na bazie warzyw i kasz stanowi ważne element kuchni roślinnej.…
Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo
Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo to propozycja na pyszny, pożywny posiłek ze świeżych, młodych warzyw. Leczo możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, albo kromką świeżego pieczywa z odrobiną…
Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce
Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce, to idealna propozycja na śniadanie lub lekki letni obiad. Pysznie i prosto. Pieczone warzywa i płynne żółtko. Takie połączenie zawsze…
Wege burger jaglany z burakiem
Wege burger jaglany z burakiem to propozycja nie tylko dla wegan. Jedząc to danie wcale nie zobaczycie różnicy. Koniecznie spróbujcie! Przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka…
Wrapy z kurczakiem, ryżem i warzywami
Wrapy z kurczakiem, ryżem i warzywami to świetny sposób na pyszny i sycący posiłek. Sprawdzą się na obiad, kolację, czy też wieczorne przyjęcie w gronie znajomych. Jeśli dbasz…
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Ciecierzyca w sosie pomidorowym może stanowić osobne danie lub być podawana ze świeżo ugotowanym ryżem. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że jest to doskonałe danie wegetariańskie, jednocześnie sycące i…
Warzywa w sosie tikka masala
Warzywa w sosie tikka masala to wegetariańska wariacja na temat popularnego dania z kurczakiem. Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy. Prawdopodobnie skradnie serca…
Przepis na gulasz warzywny
Gulasz jest jedną z tych potraw, która smakuje dobrze o każdej porze roku. Możemy przygotować go na kilka dni, ponieważ wyjęty ze słoika wciąż smakuje tak, jak zaraz…
Leczo z dynią i soczewicą
Wspaniałe leczo z dynią, które zachwyca smakiem, rozgrzewa, a do tego jest bardzo proste w wykonaniu! Danie, które doskonale sprawdza się zarówno jako ciepły i sycący posiłek dla całej…
Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Zapiekana cukinia z mięsem mielonym to jest danie, które warto przygotować w lecie, wtedy kiedy możemy dostać świeże pomidory i cukinię. Danie to jest niezwykle lekkie, więc idealne…
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to idealna propozycja na kolację. Bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek. Sezon na cukinię w pełni. Możemy wykorzystać ją na wiele sposobów od zup i kremów, przez…
Zdrowe warzywne leczo
Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak 40 minut…
Dietetyczny indyk z warzywami
Dietetyczny indyk z warzywami to danie, dla tych wszystkich osób które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę na zdrowe odżywianie. Porcja takiego dania to ok.…
Warzywne babeczki
Warzywne babeczki to danie zarówno na podwieczorek, jak i zdrową kolację. Babeczki są pełne warzyw, więc dostarczamy do organizmu sporą ilość potrzebnych witamin. Samo przygotowanie jest dość szybkie,…
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski. Chyba największa…
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z dynią.…
Przepisy na potrawy ze szparagów
Kochani, tak jak wczoraj wspominałem, sezon na szparagi pomału dobiega końca. W sklepach jeszcze są oferowane szparagi, wybierając je zwróćmy uwagę aby końcówki były jak najmniej zdrewniałe. Im…
Szparagi z jajkiem sadzonym
Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo lekką kolację.…