Danie jednogarnkowe - wiosenne leczo
Warzywa

Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo

Facebook

Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo to propozycja na pyszny, pożywny posiłek ze świeżych, młodych warzyw. Leczo możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, albo kromką świeżego pieczywa z odrobiną masła.

Szybki przepis na Polędwiczki z indyka i sałatka grecka

Składniki

  • 1 cukinia
  • 150g kiełbasy
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ziela angielskie
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • 100 ml passaty pomidorowej

Dodatkowo

  • kasz, ryż, ziemniaki
  • świeże pieczywo

Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo – przepis

Będzie to dnie jednogarnkowe, więc wszystko przygotujemy w jednym większym garnku. Najlepiej z grubym dnem, aby nam się nic nie przypaliło.

Zaczynamy od zeszklenia drobno pokrojonej cebuli, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażmy 3-4 minuty i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie paprykę Wszystko dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz dodajemy ziele angielskie.

Pomidory zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, a następnie osuszamy i obieramy ze skórki, dodajemy pokrojone w kostkę do leczo. Dusimy kolejne 5 minut i dolewamy passattę pomidorową.

Całość dusimy jeszcze przez 7-8 minut i gotowe.

Leczo podajemy w zależności od tego co lubimy z kaszą gryczaną, ryżem, albo świeżym pieczywem z masłem.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.