Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo to propozycja na pyszny, pożywny posiłek ze świeżych, młodych warzyw. Leczo możemy podać zarówno z ryżem, kaszą, albo kromką świeżego pieczywa z odrobiną masła.
Szybki przepis na Polędwiczki z indyka i sałatka grecka
Składniki
- 1 cukinia
- 150g kiełbasy
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ziela angielskie
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 100 ml passaty pomidorowej
Dodatkowo
- kasz, ryż, ziemniaki
- świeże pieczywo
Danie jednogarnkowe – wiosenne leczo – przepis
Będzie to dnie jednogarnkowe, więc wszystko przygotujemy w jednym większym garnku. Najlepiej z grubym dnem, aby nam się nic nie przypaliło.
Obejrzyj nasze filmy:
Zaczynamy od zeszklenia drobno pokrojonej cebuli, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażmy 3-4 minuty i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie paprykę Wszystko dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz dodajemy ziele angielskie.
Pomidory zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, a następnie osuszamy i obieramy ze skórki, dodajemy pokrojone w kostkę do leczo. Dusimy kolejne 5 minut i dolewamy passattę pomidorową.
Całość dusimy jeszcze przez 7-8 minut i gotowe.
Leczo podajemy w zależności od tego co lubimy z kaszą gryczaną, ryżem, albo świeżym pieczywem z masłem.
Smacznego!