Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie dodatki mnóstwo możliwości improwizacji i zabawy smakiem.
Oto chyba chodzi w kuchni. Nie będę już dłużej się rozwodzić na temat kremu z dyni bo mogłaby pisać długo.
Poniżej przedstawiam przepis oraz listę niezbędnych składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1 mała dynia
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ ugotowanej komosy ryżowej
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- ½ kurkumy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Prażone pestki dyni
Krem z dyni z komosa ryzową – przepis
- Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Umyj dynię oraz usuń gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę oraz ułóż na papierze do pieczenia, dopraw oraz włóż do piekarnika na około 15 minut
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij cebulę, dodaj przyprawy, sok z cytryny, dodaj dynię oraz zalej wszystko wodą – dopraw do smaku,
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut
- Dodaj ugotowaną komosę ryżową, zblenduj wszystko na gładką masę.
Tak przygotowany krem serwuj z prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!