Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie dodatki mnóstwo możliwości improwizacji i zabawy smakiem.

Oto chyba chodzi w kuchni. Nie będę już dłużej się rozwodzić na temat kremu z dyni bo mogłaby pisać długo.

Poniżej przedstawiam przepis oraz listę niezbędnych składników.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ ugotowanej komosy ryżowej
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Prażone pestki dyni

Krem z dyni z komosa ryzową – przepis

  1. Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  3. Umyj dynię oraz usuń gniazdka nasienne, pokrój w dużą kostkę oraz ułóż na papierze do pieczenia, dopraw oraz włóż do piekarnika na około 15 minut
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij cebulę, dodaj przyprawy, sok z cytryny, dodaj dynię oraz zalej wszystko wodą – dopraw do smaku,
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut
  6. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, zblenduj wszystko na gładką masę.

Tak przygotowany krem serwuj z prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!