Zupa pho
Zupy

Zupa pho

Prawdopodobnie najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej – zupa pho. Niezwykle esencjonalny bulion o wyrazistym, mięsno-korzennym smaku zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sprawdź: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem

Składniki (4 duże porcje):

  • 600 gram wołowiny z kością;
  • 2-3 łyżeczki soli (ok. 10 gram);
  • połowa nieobranej główki czosnku;
  • 2 białe cebule średniej wielkości (ok. 150 gram);
  • 50 gram korzenia imbiru;
  • 5 łyżek sosu rybnego (około 50-60 mililitrów);
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (ok. 5 gram);
  • 4-5 podłużnych cebul dymek;
  • 500 gram ugotowanego makaronu ryżowego;
  • przyprawy: 2 goździki, 2 anyże, łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu czarnego;
  • Ddo dekoracji: garść posiekanego szczypiorku, garść kiełków fasoli mung, limonka pokrojona w ćwiartkę;

Zupa pho – przygotowanie

  1. Wstaw mięso do garnka z zimną wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i pozostaw na godzinę. W międzyczasie przyprawy upraż na patelni przez 2-3 minuty, ostudź i owiń w gazę.
  2. Wyjmij mięso z garnka, opłucz garnek, włóż z powrotem mięso do garnka i zalej dwoma litrami wody. Zagotuj wodę i pozostaw wywar na niewielkim ogniu przez 15 minut – w tym czasie opal nad palnikiem lub w piekarniku cebulę, imbir i czosnek.
  3. Zbierz szumowiny z bulionu, dodaj łyżeczkę soli, sos rybny, cukier trzcinowy, opalony czosnek, cebulę i imbir oraz gazę z przyprawami. Gotuj na małym ogniu od 3 do 4 godzin.
  4. Wyjmij mięso, bulion przelej przez sitko do czystego garnka. Dodaj pokrojone dymki i trzymaj na niewielkim ogniu do momentu podania.
  5. Ugotowany makaron ryżowy przełóż do miseczek, zalej gorącym bulionem, posyp siekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung. Serwuj na gorąco, z ćwiartką limonki do wyciśnięcia.
Zupa pho
Zupa pho

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.