Zupa pho
Zupy

Zupa pho

Prawdopodobnie najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej – zupa pho. Niezwykle esencjonalny bulion o wyrazistym, mięsno-korzennym smaku zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sprawdź: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem

Składniki (4 duże porcje):

  • 600 gram wołowiny z kością;
  • 2-3 łyżeczki soli (ok. 10 gram);
  • połowa nieobranej główki czosnku;
  • 2 białe cebule średniej wielkości (ok. 150 gram);
  • 50 gram korzenia imbiru;
  • 5 łyżek sosu rybnego (około 50-60 mililitrów);
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (ok. 5 gram);
  • 4-5 podłużnych cebul dymek;
  • 500 gram ugotowanego makaronu ryżowego;
  • przyprawy: 2 goździki, 2 anyże, łyżeczka cynamonu, łyżeczka pieprzu czarnego;
  • Ddo dekoracji: garść posiekanego szczypiorku, garść kiełków fasoli mung, limonka pokrojona w ćwiartkę;

Zupa pho – przygotowanie

  1. Wstaw mięso do garnka z zimną wodą, dodaj 2 łyżeczki soli i pozostaw na godzinę. W międzyczasie przyprawy upraż na patelni przez 2-3 minuty, ostudź i owiń w gazę.
  2. Wyjmij mięso z garnka, opłucz garnek, włóż z powrotem mięso do garnka i zalej dwoma litrami wody. Zagotuj wodę i pozostaw wywar na niewielkim ogniu przez 15 minut – w tym czasie opal nad palnikiem lub w piekarniku cebulę, imbir i czosnek.
  3. Zbierz szumowiny z bulionu, dodaj łyżeczkę soli, sos rybny, cukier trzcinowy, opalony czosnek, cebulę i imbir oraz gazę z przyprawami. Gotuj na małym ogniu od 3 do 4 godzin.
  4. Wyjmij mięso, bulion przelej przez sitko do czystego garnka. Dodaj pokrojone dymki i trzymaj na niewielkim ogniu do momentu podania.
  5. Ugotowany makaron ryżowy przełóż do miseczek, zalej gorącym bulionem, posyp siekanym szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung. Serwuj na gorąco, z ćwiartką limonki do wyciśnięcia.
Zupa pho
Zupa pho

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zupa pho

Zupa pho najpopularniejsza zupa pochodząca z egzotycznego, leżącego w dalekich Indochinach Wietnamu. W oddalonej od Wietnamu w Polsce króluje zupa pho na rosole. Ze względu na popularność rosołu taka zupa wietnamska jest łatwiejsza do przygotowania, niż według tradycyjnego wietnamskiego przepis na zupę pho. Choć klasyczna zupa wietnamska jest dość podobna do polskiego rosołu. Zastanawiając się, jak zrobić zupę pho, nie ma się czego bać. Jest to danie o bardzo prostym przepisie.

Zupa pho przepisy

Przygotować je mogą nawet zupełni kulinarni nowicjusze! Warto jednak pamiętać, że większość przepis na zupę pho uczy przygotowania wersji pikantnej. Oczywiście osoby nie gustujące w ostrych potrawach lub niemogące ich spożywać z przyczyn zdrowotnych powinny znaleźć przepis na zupę pho, który nie będzie ostry. Ta zupa wietnamska występuje także w wersji bezmięsnej, stuprocentowo warzywnej, dzięki czemu delektować się nią mogą także wegeterianie czy weganie.

Zupa pho na kościach to inna wersja, można przygotować ją nie tylko z drobiu, lecz także z takich często spotykanych rodzajów mięs takich wołowina czy wieprzowina. Bez względu na wybrany przpis na zupę pho, ta słynna zupa wietnamska będzie doskonałym wyborem!