Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. Jest bardzo intensywny smaku, przygotowany tradycyjnym sposobem i przede wszystkim pyszny. Barszczyk możecie podać bez dodatków, ale również z uszkami.

Barszcz wigilijny z uszkami przygotujemy na domowym bardzo aromatycznym zakwasie. Ja zawsze gotuję dużo więcej barszczu, bo można go podać następnego dnia na przykład do krokietów, które Wam zostaną po Wigilii.

Mój barszcz będzie bardzo aromatyczny, oprócz tego, że przygotowany na zakwasie z buraków to z dodatkiem suszonych grzybów. Zakwas z buraków możecie przygotować sami, albo kupić już gotowy w sklepie.

Składniki podane w przepisie to tylko sugerowana liczba, spokojnie możecie dodać odrobinę więcej buraków czy marchwi. Do tego przypisu wykorzystuję suszone podgrzybki. Przygotowanie zupy, warto zacząć wcześniej, tak aby grzyby się przez noc namoczyły w wodzie.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na świąteczne dania. Wśród nich są pierogi z kapustą i grzybami czy pyszne, idealnie pasujące do barszczu czerwonego krokiety. A na przystawkę na świątecznym stole idealnie sprawdzą się śledzie z suszonymi pomidorami.

Do przygotowania tego przepisu używam garnka o pojemności 4 l. Ale myślę, że w 3 litrowych też spokojnie się zmieścicie.

Barszcz czerwony z uszkami składniki

Do tego przepisu polecam przygotować wcześniej delikatny bulion warzywny. To właśnie na nim będziemy gotować czerwony barszcz.

Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami przepis

Przygotowanie barszczu zaczynamy dzień wcześniej. Do większego kubka wkładamy grzyby, zalewamy je wodą i zostawiamy tak na całą noc. Następnego dnia grzyby, w wodzie w której się moczyły gotujemy przez 3-5 minut.

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy obrane buraki, marchewkę, selera, pietruszkę. Jeśli chcecie aby wszystko ugotowało Wam się znacznie szybciej, to pokrójcie warzywa w kostkę. Do wywaru buraczanego dodajemy również przyprawy. Zupę gotujemy około 2 godzin. Jak barszcz będzie ugotowany przecedzamy go przez sitko. Do wywaru dodajemy zakwas z buraków oraz wywar z gotowania grzybów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Aby czerwony barszcz nie stracił swoich właściwości barszczu już nie należy zagotowywać. Jedynie należy go podgrzewać. Dodatek zakwasu sprawi, że nasza wigilijna zupa będzie bardziej wyrazista. Jeśli nie macie zakwasu to możecie ugotować barszcz na składnikach które Wam podałem.

Swój barszcz na Wigilie zawsze podaję z uszkami z grzybami. Przepis na uszka znajdziecie TUTAJ.

Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami

Smacznego!