Coraz popularniejszy zakwas z buraka jest odpowiedni dla niemal każdego. Ilość producentów świadczy o tym, że ten napój cieszy się wzięciem całkiem sporej grupy kupujących, nie każdy spośród dostępnych na rynku ma równie dobry skład. Warto zwrócić na niego uwagę, ponieważ naprawdę warto pic zakwas z buraków.
Zatem jeśli chcesz spożywać „pewną” żywność, która nie jest w żaden sposób przetworzona, podpowiemy Ci, jak zrobić samodzielnie zakwas z buraków. Z artykułu dowiesz się także, dlaczego warto go spożywać oraz jaka dawka jest optymalna, by utrzymać organizm — a przede wszystkim Twoją hemoglobinę na dobrym poziomie.
Zakwas buraczany — składniki
W zakwasie z buraków podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i kiszonej kapusty dużą rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one nadają smak zakwasu. Charakterystyczna kwaskowatość odpowiada wielu smakoszom, nie tylko jako zdrowa przekąska lub napój, ale także jako dodatek do wielu dań, między innymi zup. Kiszone buraki to świetny dodatek do obiadu, podobnie jak kiszona kapusta.
Obejrzyj nasze filmy:
Zdrowy zakwas z buraczków możesz zrobić z następujących składników:
- 1 kg buraków;
- 1 łyżka soku z ogórków lub kapusty kiszonej;
- liść laurowy;
- płaska łyżka soli kamiennej
- ziele angielskie — ok. 4 ziarenka;
- Kilka ząbków czosnku
- 1 litr wody
Jak zrobić zakwas z buraków czerwonych? Pomiędzy pokrojone buraki w misce lub innym naczyniu powciskać czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Czosnek oczywiście wcześniej należy obrać. Następnie wodę, sól i sok z kapusty lub ogórków kwaszonych wymieszać, do momentu aż sól się rozpuści. Zalać buraki zalewą, przykryć czystą, bawełnianą ściereczką i odczekać ok. 7 dni. Po tym okresie możesz gotowy zakwas przelać do butelek lub słoików.
Wiesz już, jak zrobić zakwas buraczany, co do którego składu możesz być pewien. Teraz pora przyjrzeć się jego właściwościom zdrowotnym.

Podobne przepisy znajdziesz na stronie https://arkanasmaku.pl .
Zakwas z buraków — jak pić?
Domowy zakwas z buraków możesz pić zarówno jako syrop, jak i w szklankach — wszystko zależy od twoich preferencji smakowych, jednak w przypadku chorób takich jak niedokrwistość lub obniżona odporność, zaleca się picie nawet kilku szklanek dziennie. Korzyści picia zakwasu to również poprawa mikroflory w jelitach, regulowanie metabolizmu oraz szybsza rekonwalescencja po chorobie.
Pić zakwas mogą również dzieci. Poprawia on bowiem koncentrację i pamięć, a także wzmacnia odporność. Zakwas z buraków ma co prawda dla dzieci specyficzny smak, jednak dzieci z czasem się do niego przyzwyczajają. Zatem przygodę z zakwasem buraczanym można zaczynać już u przedszkolaka.
Wartości odżywcze zakwasu z buraków
Oprócz zawartości witaminy C zakwas z buraków zawiera także kwas mlekowy. Dzięki temu oprócz wcześniej wymienionych właściwości wzmacnia on organizm i skutecznie na długo dodaje energii. Można go pić w alternatywie napojów izotonicznych oraz… kawy. Lekko gazowany zakwas z buraków także doskonale orzeźwia w upalne dni.
Jeśli zatem chcesz się poczuć lepiej, być zdrowszym i zapewnić swojemu organizmowi dawkę niezbędnych witamin, zacznij już dziś pić zakwas z buraka. Jeśli jednak nie zdecydujesz się zrobić go samodzielnie, powinieneś znać różnicę pomiędzy sokiem z buraków a zakwasem buraczanym.
Czym różni się zakwas buraczany od soku z buraków?
Można powiedzieć, że sok z buraków od zakwasu z buraków różni się przede wszystkim składem. W soku nie znajdziesz kwasu mlekowego. Poza tym sok z buraka jest mniej klarowny i bardziej gęsty. Można też z całą pewnością stwierdzić, że zakwas z buraka jest mniej dostępny niż sok. Również procedura uzyskiwania tych dwóch napojów jest zupełnie różna.
Sok z buraka zrobisz w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce. Możesz go spożyć niemal natychmiast, natomiast na zakwas z buraka musisz poczekać około tygodnia. Zakwasu możesz użyć również do barszczu — sok nie jest odpowiedni do tego celu. Zatem zakwas buraczany jest znacznie bardziej uniwersalny, jeśli chodzi o zastosowanie, a także jego właściwości zdrowotne.
Czy zatem sok jest zupełnie bezwartościowy? Nic bardziej mylnego. Również zawiera on w sobie mnóstwo witamin, a także błonnik i inne składniki odżywcze, które mogą pomóc w odchudzaniu, wzmacnianiu odporności oraz wielu innych aspektach utrzymania dobrego stanu organizmu.
Regularne picie soku z buraka – efekty
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym regularnie pity sok z buraków wpływa korzystnie na stan skóry. Możesz pozbyć się wyprysków, poprawić stan hemoglobiny w organizmie, a także wzmocnić odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno – zimowym.
Warto zatem zastąpić napoje izotoniczne oraz kawę zakwasem z buraków, by poczuć się lepiej i poprawić stan skóry, włosów i paznokci. Nawet jeden słoik może mieć wyjątkowo dobroczynne działanie na Twój organizm. Dlatego też zakwas z buraków warto włączyć na stałe do swojej diety. Podaruj sobie i swoim najbliższym lepsze zdrowie, kondycję i odporność. Te, jak i inne właściwości zakwasu z buraków czynią go prawdziwą perełką w Twojej kuchni i diecie.
Materiał partnera.
Zabrakoło info do przepisu ile wody porzeba …
Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Już ten składnik dodany do listy składników, bo w sposobie wykonania woda była :)
Ja daję wszystkie składnikico do koszenia ogórków,po 7 dniach sprawdzam czy słoiki są dobrze zakręcone , wynoszę do chłodnej piwnicy stoją ile chcą.Dzis otworzył po 2,5 miesiącach jest pyszny , spróbujcie.
Ja daję wszystkie składnikico do koszenia ogórków,po 7 dniach sprawdzam czy słoiki są dobrze zakręcone , wynoszę do chłodnej piwnicy stoją ile chcą.Dzis otworzył po 2,5 miesiącach jest pyszny , spróbujcie.
Super, muszę spróbować.