Cukrzyca i nadciśnienie to choroby, które często występują jako współistniejące. Chociaż podstawą ich leczenia jest przyjmowanie odpowiednich leków, ogromną rolę odgrywa prawidłowy sposób odżywiania. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca.
Nadciśnienie tętnicze stanowi jeden z najczęściej występujących czynników ryzyka powikłań układu sercowo-naczyniowego u pacjentów z cukrzycą. Z tego powodu nieodłącznym elementem leczenia farmakologicznego jest właściwie skomponowana dieta dla cukrzyka. Statystyki pokazują, że nadciśnienie tętnicze może dotyczyć nawet 80% chorujących na cukrzycę.
Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – najważniejsze założenia
Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca stanowi spore wyzwanie.
Obejrzyj nasze filmy:
–Poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków zachodzi konieczność doprowadzenia zarówno do obniżenia wartości ciśnienia tętniczego, jak i uregulowanie poziomu glukozy we krwi. Na szczęście – jak pokazuje niejedna przykładowa dieta dla cukrzyka – wcale nie są koniecznie szczególne wyrzeczenia. Dieta dla cukrzyka będąca jednocześnie dietą dla nadciśnieniowca bazuje na przyjętych zasadach zdrowego żywienia – pisze na swojej stronie internetowej dietetyk kliniczny Michał Wrzosek.
Najważniejsze zasady to:
- regularne spożywanie posiłków – najlepiej co 3-4 godziny, co pozwala uniknąć znacznego spadku poziomu glukozy we krwi i jego gwałtownego skoku stężenia cukru;
- przyjmowanie małych porcji posiłków – z wykluczeniem cukrów prostych.
Jeśli cukrzycy i nadciśnieniu towarzyszy również otyłość, koniecznością może okazać się dieta odchudzająca dla cukrzyka. Redukcja masy ciała jest wskazana, ponieważ ułatwia to utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Warto jednak mieć świadomość, że głodzenie się nie jest wskazane, ponieważ prowadzi do to napadów głodu, co utrudnia osiągnięcie prawidłowego stężenia glukozy.
Jaka dieta dla cukrzyka? Poznaj produkty dozwolone i zakazane
Zastanawiasz się, jak powinna wyglądać przykładowa dieta dla cukrzyka? Warto poznać listę produktów dozwolonych i zakazanych, aby na jej podstawie łatwo skomponować jadłospis.
Wśród produktów dozwolonych w diecie dla cukrzyka wymienia się m.in.:
- produkty pełnoziarniste – na bazie mąki razowej,
- desery na bazie naturalnych słodzików,
- warzywa – w nieograniczonej ilości,
- owoce – przede wszystkim te, które nie dostarczają dużej ilości cukru,
- dobrej jakości tłuszcze – przede wszystkim oleje pochodzenia roślinnego.
Na liście produktów zakazanych znajdują się np.:
- żywność wysoko przetworzona,
- miód i cukier,
- słodzone przetwory mleczne,
- mąka pszenna,
- ryż, biały makaron.
Warto także pamiętać, że poziom cukru może podnosić obróbka żywności. Gotowane ziemniaki, dynia czy bób charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego należy zachować szczególną ostrożność.
Skorzystaj ze wsparcia dietetyka
Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca może nieco różnić się od diety dla osoby zmagającej się z samą cukrzyca. Inne zalecenia ma także dieta dla cukrzycy ciążowej. Aby mieć pewność, że ułożony jadłospis wspiera leczenie choroby, warto skorzystać ze wsparcia dietetyka. Specjalista, po przeprowadzonym wywiadzie w zakresie chorób współistniejących, przygotuje indywidualny plan dietetyczny – bezpieczny i w 100% dopasowany do preferencji żywieniowych podopiecznego.
Pamiętaj! Cukrzyca to nie wyrok. Za pomocą odpowiedniego jadłospisu uda ci się przejąć pełną kontrolę nad poziomem glukozy we krwi.