Chyba każdy z nas lubi frytki, szczególnie przepadają z nimi dzieci. Pomyślałem więc, że można przygotować coś znacznie zdrowszego, coś pożywnego i coś co z pewnością zjedzą maluchy. Tym razem będą to pachnące kawałki kurczaka w cieście, usmażone na kształt frytek. Zrobimy zatem frytki z piersi kurczaka.

Tak przygotowane frytki z piersi kurczaka mogą być samodzielnym posiłkiem, albo możemy je podać jako mięsny dodatek do obiadu. Dzieciakom podajemy wraz z domowym ketchupem, a dorosłych może przekona podany dla nich sos czosnkowy.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • odrobina ostrej papryki – możecie ją zamienić na słodką paprykę
  • pieprz
  • odrobina oregano i majeranku
  • olej do smażenia, najlepiej rzepakowy

Przed przystąpieniem do przygotowania frytek, pierś z kurczaka wkładamy do lodówki. Podczas krojenia powinna być chłodna, dzięki temu łatwiej będzie nam ją pokroić. Nie myjemy kurczaka, jeśli mamy pewność, że był dobrze przechowywany. Mam tutaj na myśli to, że jeśli go kupiliśmy i od razu trafił do lodówki, albo od razu go przygotowujecie. Mycie kurczaka powoduje rozprzestrzenianie się po kuchni bakterii podczas mycie, bowiem woda z nimi rozchlapuje się po całym pomieszczeniu. Bakterie powinny zginąć podczas obróbki cieplnej mięsa.

Obejrzyj nasze filmy:

Frytki z piersi kurczaka – przepis

Mąkę, wodę, mleko, jajko i przyprawy mieszamy w misce. Ciasto powinniśmy dobrze wymieszać, aby nie było w nim grudek. Następnie pierś z kurczaka kroimy w grube paseczki przypominające frytki. Łatwiej będzie Wam kroić, jeśli mięso będzie schłodzone. Jeśli postanowiliście je umyć, to należy je dokładnie osuszyć.

Następnie obtaczamy je w cieście i smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor z obu stron. Najlepiej je smażyć na oleju rzepakowym, bowiem ma on największą temperaturę dymienia, jest bez smaku i zapachu.

Po usmażeniu, frytki z kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z ketchupem, albo na przykład domowym sosem czosnkowym.