Kurczak po marokańsku
Dania z ryżem,  Mięsa

Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku to kurczak w mieszance przypraw, która jest niezwykle często wykorzystywana przez mieszkańców północnej Afryki. Harissa to przyprawa o czerwonej barwie i pikantnym smaku. Dodanie nawet odrobiny tej przyprawy do potrawy zupełnie zmienia jej smak, nadaje wyjątkowy aromat.

Przyprawa ta, to drobno zmielone papryczki chilli, czosnek, kolendra i kmin rzymski. Dość często można spotkać wersję ze zmielonymi, suszonymi pomidorami.

Oprócz mieszanki przypraw musimy również postawić na dobrej jakości mięso. Obecnie coraz częściej zwracamy uwagę na to co kupujemy. Powinniśmy wybierać mięso pochodzenia europejskiego. Konsumenci mają wtedy pewność, że kupują zdrowe, wysokojakościowe mięso. Zarówno kurczak i indyk to mięso, które z całą pewnością urozmaici naszą dietę.

Zalety jedzenia mięsa z kurczaka

  1. Mięso z kurczaka jest bogate w białko – dzięki niemu utrzymujemy prawidłową masę mięśniową, a także wspomagamy nasz układ kostny.
  2. Kurczak i indyk charakteryzują się niską zawartością tłuszczów.
  3. Drób bogaty jest w witaminy i składniki mineralny. Są one bogate w witaminę B, zawierają również fosfor – potrzebny składnik do utrzymania  prawidłowego uzębienia oraz cynk odpowiadający za właściwe działanie układu odpornościowego i metabolizm węglowodanów.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://pl.eu-poultry.eu

Kurczak po marokańsku – składniki

  • 10 pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy Harissa
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano

Surówka z białej kapusty

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  •  jabłko
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • ryż
  • 2 brzoskwinie z zalewy

Surówka z białej kapusty – przepis

Białą kapustę drobno siekamy, następnie solimy i wygniatamy ręką. Marchew po obraniu ścieramy na tarce na dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem.

Warzywa łączymy w misce przy pomocy majonezu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty

Kurczak po marokańsku – przepis

Aby to danie miało swój wyjątkowy charakter i smak musimy zamarynować kurczaka przynajmniej 12 godzin przed pieczeniem. Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawy – harissę, słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól i oregano. Dokładnie kurczaka obtaczamy w przyprawach. Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek obieramy z łupinek, kroimy w mniejsze kawałki i razem z cebulą dodajemy do mięsa. Miskę szczelnie zawijamy folią spożywczą i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki.

Kurczaka pieczemy w piekarniku bez termoobiegu, w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut.

Kurczak podany z ryżem na słodko

Danie to warto podać z ryżem przygotowanym na słodko. Do ugotowanego ryżu dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinię z zalewy oraz 3 łyżki syropu. Całość mieszamy.

Smacznego!

#eupoultry #EnjoyItsfromEurope #tojestnaszdrób

KRD

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.