Aromatyczna zupa pomidorowa
Zupy

Aromatyczna zupa pomidorowa

Aromatyczna zupa pomidorowa, to pomysł na pierwsze danie na obiad. Bazą tej zupy pomidorowej jest delikatny bulion warzywny, przygotowany na bazie delikatnego mięsa indyczego z dużą ilością świeżych warzyw.

Zupę możemy podać klasycznie z dodatkiem białem ryżu, albo makaronu typu świderki, nitki albo kokardki. Zupę podajemy zazwyczaj z gęstą śmietaną, jednak wyjątkowo ze względu na wyjątkowy aromat tą zupę podamy bez dodatku „zabielaczy”.

Do przygotowania wykorzystuję dobrej jakości pasattę pomidorową, bo wiem, że zrobiona jest z najlepszych pomidorów.

Składniki

  • 400 ml pasatty pomidorowej
  • porcja rosołowa z indyka
  • 2 pałki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera (korzeń)
  • natka z selera
  • kawałek pora
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina oregano i bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Aromatyczna zupa pomidorowa – przepis

Kluczowym elementem tej zupy, oprócz dobrej jakości pomidorów jest też bulion. Nasz przygotujemy na drobiu – delikatnym mięsie indyka i kurczaka. W tym celu do garnka wkładamy porcję rosołową i pałki z kurczaka, zalewamy ok. 2,5 l wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy „szum” jeśli jakiś powstał oraz dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora i nać z selera. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Odrobinę solimy i pieprzymy. Bulion gotujemy jeszcze przez jakieś 45 minut, a następnie wyciągamy warzywa. Marchew może pozostać.

Do zupy dolewamy pasattę pomidorową doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba – solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę oregano i odrobinę bazylii. Próbujemy zupy i możemy ją delikatnie dosłodzić. Pomidory i cukier to wbrew pozorom bardzo dobre połączenie. Pomidorówkę gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, albo ryżem- zależy co lubicie.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.