Aromatyczna zupa pomidorowa, to pomysł na pierwsze danie na obiad. Bazą tej zupy pomidorowej jest delikatny bulion warzywny, przygotowany na bazie delikatnego mięsa indyczego z dużą ilością świeżych warzyw.
Zupę możemy podać klasycznie z dodatkiem białem ryżu, albo makaronu typu świderki, nitki albo kokardki. Zupę podajemy zazwyczaj z gęstą śmietaną, jednak wyjątkowo ze względu na wyjątkowy aromat tą zupę podamy bez dodatku „zabielaczy”.
Do przygotowania wykorzystuję dobrej jakości pasattę pomidorową, bo wiem, że zrobiona jest z najlepszych pomidorów.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400 ml pasatty pomidorowej
- porcja rosołowa z indyka
- 2 pałki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera (korzeń)
- natka z selera
- kawałek pora
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina oregano i bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Aromatyczna zupa pomidorowa – przepis
Kluczowym elementem tej zupy, oprócz dobrej jakości pomidorów jest też bulion. Nasz przygotujemy na drobiu – delikatnym mięsie indyka i kurczaka. W tym celu do garnka wkładamy porcję rosołową i pałki z kurczaka, zalewamy ok. 2,5 l wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy „szum” jeśli jakiś powstał oraz dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pora i nać z selera. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Odrobinę solimy i pieprzymy. Bulion gotujemy jeszcze przez jakieś 45 minut, a następnie wyciągamy warzywa. Marchew może pozostać.
Do zupy dolewamy pasattę pomidorową doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba – solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę oregano i odrobinę bazylii. Próbujemy zupy i możemy ją delikatnie dosłodzić. Pomidory i cukier to wbrew pozorom bardzo dobre połączenie. Pomidorówkę gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, albo ryżem- zależy co lubicie.
Smacznego!