Francuska zupa cebulowa z grzankami
Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na…
Krem z porów
Krem z porów to zupa o gładkiej konsystencji, która potrzebuje chrupiącego dodatku w postaci grzanek oraz dla przełamania smaku odrobinę kwaśnej śmietany. Sprawdź przepis: Zupa krem z suszonych grzybów Składniki 3-4 pory 1/3 niewielkiego selera 4…
Rozgrzewająca zupa porowa
Kiedy za oknem zimno, buro i ponuro, warto rozgrzać się sycącym daniem. Rozgrzewająca zupa porowa sprawdzi się o każdej porze roku, ale dodatek imbiru w tym przepisie sprawi, że będzie doskonałym pomysłem na chłodne zimowe…
Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego
Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego to bardzo zdrowa, dietetyczna propozycja na pyszny, rozgrzewający obiad. W chłodne jesienne popołudnie będzie idealnie pasować. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Przygotujemy ją bez mleczka kokosowego, będzie znacznie…
Zupa pho
Prawdopodobnie najpopularniejsze danie kuchni wietnamskiej – zupa pho. Niezwykle esencjonalny bulion o wyrazistym, mięsno-korzennym smaku zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź: Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem Składniki (4 duże porcje): 600 gram wołowiny z kością; 2-3…
Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa krem z dyni to pyszna propozycja na jesienny obiad. Dynia zawiera wiele składników odżywczych oraz mikroelementów. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Przygotowanie tej smakowitej zupy zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Zupa…
Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem
Curry z batatem i groszkiem to przepyszna propozycja na obiad bądź kolację w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości zdrowych, aromatycznych przypraw świetnie rozgrzewa oraz podkręca nasz metabolizm. To smakowite curry możesz podać z ryżem lub chlebkami naan. Jako dekorację…
Przepis na pyszną zupę krem z dyni
Zaczynający się sezon jesienny to czas przyrządzania potraw z dyni. Te smaczne warzywa nadają się do wielu dań zarówno w formie przekąski, jak i głównego dania. Dzisiejszą propozycją będzie pyszny krem z dyni, który zachwyci…
Co na obiad, żeby nie było nudno? Sięgnij po delikatesy
Nudzą Cię schabowy, rosół i pierogi? Masz ochotę na nieoczywisty obiad, który zjesz z przyjemnością i jednocześnie poznasz nowe smaki? Sięgnij po produkty delikatesowe i wzbogać swój jadłospis o pyszne oraz, co równie ważne, świeże…
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Pomidor i bazylia to nierozłączne połączenie znane na całym świecie. Jesień w naszym kraju to niezaprzeczalnie okres na pomidory, warto sięgać po nie jak najczęściej. Zupa krem z pomidorów to pyszne danie dla osób dbających o…
Szybki krem z dyni
Odkryj mój przepis na zupę krem z dyni. Jesień to moja ulubiona pora roku. Wtedy mogę do woli zajadać się zupą dyniową, która jest niedoceniana w naszej kuchni. Wiele czasu zajęło mi dopracowanie idealnego smaku.…
Zielona pokusa
Zielona pokusa to będzie pysznym, delikatny w smaku z odrobina pikanterii krem z groszku. Zupa bardzo sycąca, ale delikatna w smaku. Oczywiście, nie wszyscy są zwolennikami zup kremów, jednak ja tego typu zupy bardzo lubię,…
Tajska zupa curry z kurczakiem
Tajska zupa curry z kurczakiem świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory, jednak dodatek kolendry sprawi, że stanie się lekko orzeźwiająca i aromatyczna. Możecie ją przygotować zarówno z kurczakiem, tofu jaki i krewetkami. Każda jej wersja będzie…
Kwaśnica
Kwaśnica jest to zupa pochodząca z południa polski. Górska zupa robiona na wędzonych żeberkach. Kwaśnicy nie można porównywać do kapuśniaku, bo to są dwa zupełnie różne dania. Przepis na tą potrawę jest bardzo szybki i…
Klasyczny krem z pomidorów
Klasyczny krem z pomidorów to bardzo szybko, smaczna i aromatyczna propozycja na obiad. Najlepsza jest przygotowana w sezonie, kiedy są dostępne świeże, pachnące słońcem pomidory. Zupę pomożemy podać z gęstą kwaśną śmietaną, małymi grzankami, albo…
Aromatyczne borowiki – jak je przyrządzać i z czym podawać?
Grzyby to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. Można je smażyć, gotować, dusić, zaserwować w formie sosu do mięsa lub przygotowywać zupy. Okazuje się, że rozpoczynając kulinarną przygodę z grzybami, można odkryć wiele doskonałych, apetycznych zestawień.…
Krem z groszku
Krem z groszku to wyjątkowo pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu zupa, którą możemy jeść przez cały rok. Krem z groszku możemy przygotować ze świeżego, albo mrożonego groszku przez cały rok. Przygotujemy ja w dosłownie 15…
Domowy kapuśniak
Nie każdy lubi kapustę i kapuśniak, jednak pokażę Wam jak przygotować delikatny w smaku domowy kapuśniak. Kwaskowaty smak kiszonej kapusty złagodzi nam słodka marchewka. Zupę możecie przygotować na bazie wywaru z warzyw, które potem wykorzystacie…
Domowy krupnik
Domowy krupnik to zupa, którą z całą pewnością lubią wszyscy. Oczywiście najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego bulionu, bo to on właśnie ma w sobie cały smak i aromat. Krupnik możecie przygotować na dowolnym bulionie – mięsnym,…
Zupa dyniowa z imbirem
Zupa dyniowa z imbirem jest to zupa sezonowa. Jednak obecnie dynię możemy kupić przez cały rok, a także w postaci mrożonej, więc tą potrawę możecie przygotować zawsze, kiedy macie tylko ochotę. Zupa jest bardzo sycąca…