Zupa pomidorowa bezglutenowa to przepis na pyszne danie obiadowe dla osób będących na diecie bezglutenowej. Domowa zupa pomidorowa to prosty, ale smaczny posiłek.

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup na całym świecie. W Polsce podawana jest z makaronem, albo ryżem. Ale robione są też jej różne odmiany, jak na przykład krem z pomidorów.

Osoby cierpiące na celiakię nie muszą z niej rezygnować. Na szczęście istnieje wiele pysznych alternatyw, które wykorzystują bezglutenowe składniki i techniki, aby stworzyć zdrową i aromatyczną zupę pomidorową, którą każdy może zjeść.

Na moim blogu znajdziesz również i inne przepisy na dania bezglutenowe, przecież nietolerancja glutenu nie może pozbawiać nas przyjemności w jedzeniu. Zobacz nasz pomysł na bezglutenowe placki ziemniaczane, czy chociażby pyszne słodkie bezglutenowe brownie. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie.

Zupa pomidorowa bezglutenowa składniki

  • 800g mięsa na rosół
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 korzenia selera
  • 1 niewielka cebula
  • ok 1,4 l wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 200g koncentratu pomidorowego – mały słoiczek
  • 200ml soku pomidorowego
  • makaron bezglutenowy Incola typu Fusilli

Jeśli zależy Wam na dużo delikatniejszej zupie to do przygotowania buliony wykorzystajcie mięso z kurczaka i indyka. Ja zawsze mieszam dwa, trzy rodzaje mięsa. Tym razem będą to skrzydełka z kurczaka, skrzydło z indyka i kawałek wołowiny.

Pomidorówkę możecie również ugotować na samych warzywach, jeśli na przykład nie jecie mięsa.

Zupa pomidorowa bezglutenowa
Zupa pomidorowa bezglutenowa

Zupa pomidorowa bezglutenowa przepis

Warzywa do zupy obieramy i dokładnie myjemy. W większym garnku umieszczamy mięso na rosół i obrane warzywa. Ja do swojej zupy dodaję klasycznie – marchewkę, pietruszkę, selera, który nada charakterystycznego smaku oraz cebulę. Do garnka wlewamy wodę.

To jest też czas na dodanie przypraw. Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę pieprzu i soli. Ja na początku daję niewiele soli i pieprzu, bo czas na doprawienie zupy do smaku będzie na samym końcu gotowania.

Bulion gotujemy około 75-80 minut. Podczas gotowania z brzegów garnka usuwamy szumowiny, jeśli takie się wytworzyły. Po tym czasie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso i warzywa z bulionu.

Z tak ugotowanego mięsa z kurczaka możecie przygotować na przykład pastę z kurczaka.

Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewam również sok pomidorowy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem Ja do zupy nie dodaję śmietany, bo nie wszyscy lubią zupę pomidorową ze śmietaną. Ale jeśli chcecie od razu zabielić zupę, to do miseczki wkładamy 4 łyżki kwaśnej śmietany i dodajemy 4 łyżki zupy pomidorowej. W ten sposób zahartujemy śmietanę, aby się nie zważyła podczas dodawania jej do garnka. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i gotujemy całość jeszcze na wolnym ogniu przez około 7 minut.

Zupę pomidorową możemy podać z makaronem, albo przygotować zupę pomidorową z ryżem. Tym razem jest to zupa pomidorowa bezglutenowa dlatego do podania użyłem makaronu bezglutenowego Incola. Jeśli wcześniej nie zabielaliśmy zupy to jest to odpowiedni na to moment.

Ja zazwyczaj do zupy dodaję również pokrojoną w plasterki marchewkę.

Zupa pomidorowa bezglutenowa
Zupa pomidorowa bezglutenowa

Smacznego!