Bezglutenowe placuszki z truskawkami to idealny przepis dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą cieszyć się smakiem pysznego i zdrowego deseru. Placki te są delikatne, puszyste i mają w sobie słodki smak truskawek, co sprawia, że są idealnym deserem na ciepłe letnie dni.
Bezglutenowe placuszki z truskawkami to idealny deser na ciepłe letnie dni. Są one pyszne, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Mogą być podawane jako danie główne lub jako deser na przyjęciach rodzinnych czy przyjacielskich spotkaniach. Można je podawać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową, co dodaje im dodatkowego smaku i aromatu.
Na naszym blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne bezglutenowe potrawy. Wśród przepisów są dania wytrawne oraz coś na słodko. Polecamy pyszne bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami, albo coś w greckim stylu bezglutenowa pita z kurczakiem.
Obejrzyj nasze filmy:
W przepisie tym używam mąki ryżowej oraz mąki gryczanej firmy Incola, która jest bezglutenowa i nie powoduje reakcji alergicznych u osób z nietolerancją glutenu.
Bezglutenowe placuszki z truskawkami składniki
- 2 jajka
- 60 g masła
- 300 g serka twarogowego (może być taki z wiaderka)
- 70 g jogurtu naturalnego
- 60 g mąki gryczanej Incola
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 70 g mąki ryżowej Incola
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 150g truskawek
- olej do smażenia
Bezglutenowe placuszki z truskawkami przepis
Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Odstawiamy je następnie do ostudzenia. Jeśli zależy Wam na czasie, to możecie roztopić masło w kubeczku w mikrofalówce i również odstawić do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Powinniście mieć ok. 150-170g pokrojonych truskawek.
Do miski przekładamy twaróg sernikowy, dodajemy jajka, jogurt i ostudzone masło. Całość mieszamy przy pomocy łyżki. W tym przepisie nie musimy wykorzystywać miksera.
Następnie do mokrych składników dodajemy suche, a więc 3 rodzaje mąki – mąkę gryczaną, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Do ciasta dodajemy owoce i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie rozgnieść truskawek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przy pomocy łyżki nakładamy ciasto i smażymy na niewielkim ogniu. Zależy nam bowiem na tym, aby placuszki się usmażyły w środku, a nie tylko z zewnątrz. Placuszki smażymy ok. 3 minut z każdej strony na złoto – rumiany kolor.
Podsumowując, bezglutenowe placki z truskawkami to pyszny i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom z nietolerancją glutenu. Są one proste w przygotowaniu, a ich smak i aromat sprawią, że będą idealnym dodatkiem do każdej letniej imprezy.
Smacznego!