Bezglutenowe placuszki z truskawkami to idealny przepis dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą cieszyć się smakiem pysznego i zdrowego deseru. Placki te są delikatne, puszyste i mają w sobie słodki smak truskawek, co sprawia, że są idealnym deserem na ciepłe letnie dni.

Bezglutenowe placuszki z truskawkami to idealny deser na ciepłe letnie dni. Są one pyszne, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Mogą być podawane jako danie główne lub jako deser na przyjęciach rodzinnych czy przyjacielskich spotkaniach. Można je podawać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową, co dodaje im dodatkowego smaku i aromatu.

Na naszym blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne bezglutenowe potrawy. Wśród przepisów są dania wytrawne oraz coś na słodko. Polecamy pyszne bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami, albo coś w greckim stylu bezglutenowa pita z kurczakiem.

Obejrzyj nasze filmy:

W przepisie tym używam mąki ryżowej oraz mąki gryczanej firmy Incola, która jest bezglutenowa i nie powoduje reakcji alergicznych u osób z nietolerancją glutenu.

Bezglutenowe placuszki z truskawkami składniki

  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 300 g serka twarogowego (może być taki z wiaderka)
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 150g truskawek
  • olej do smażenia
Bezglutenowe placuszki z truskawkami
Bezglutenowe placuszki z truskawkami

Bezglutenowe placuszki z truskawkami przepis

Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Odstawiamy je następnie do ostudzenia. Jeśli zależy Wam na czasie, to możecie roztopić masło w kubeczku w mikrofalówce i również odstawić do ostygnięcia.

Bezglutenowe placuszki z truskawkami

Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Powinniście mieć ok. 150-170g pokrojonych truskawek.

Do miski przekładamy twaróg sernikowy, dodajemy jajka, jogurt i ostudzone masło. Całość mieszamy przy pomocy łyżki. W tym przepisie nie musimy wykorzystywać miksera.

Następnie do mokrych składników dodajemy suche, a więc 3 rodzaje mąki – mąkę gryczaną, mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Bezglutenowe placuszki z truskawkami

Do ciasta dodajemy owoce i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie rozgnieść truskawek.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przy pomocy łyżki nakładamy ciasto i smażymy na niewielkim ogniu. Zależy nam bowiem na tym, aby placuszki się usmażyły w środku, a nie tylko z zewnątrz. Placuszki smażymy ok. 3 minut z każdej strony na złoto – rumiany kolor.

Bezglutenowe placuszki z truskawkami
Bezglutenowe placuszki z truskawkami

Podsumowując, bezglutenowe placki z truskawkami to pyszny i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom z nietolerancją glutenu. Są one proste w przygotowaniu, a ich smak i aromat sprawią, że będą idealnym dodatkiem do każdej letniej imprezy.

Smacznego!