Lato to czas, kiedy na stołach królują lekkie i orzeźwiające desery. Jednym z takich przepysznych i prostych w przygotowaniu wypieków jest tarta z truskawkami i kremem mascarpone. To połączenie kruchego ciasta, delikatnego kremu i soczystych truskawek sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Spis treści
Tarta z truskawkami i kremem mascarpone to pyszny i orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się w letnie dni. Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które połączone z kremem mascarpone i truskawkami tworzy niezapomniane doznania smakowe.
Tarta z truskawkami i kremem jest bardzo prostym w przygotowaniu wypiekiem, a składniki do jej wykonania są łatwo dostępne. Jest to idealna propozycja na różne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy spotkania rodzinne. Smak tarty z truskawkami i kremem jest niepowtarzalny i z pewnością przypadnie do gustu każdemu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne tarty. W sezonie warto przygotować tartę z budyniem i truskawkami. Dla osób, które wolą wytrawne propozycje mamy przepis na tartę z dynią i kozim serem.
Tarta z truskawkami i kremem mascarpone składniki
Składniki kruche ciasto
- 180g mąki (1 szklanka)
- 100g masła (1/2 kostki)
- 1 żółtko
- 17g cukru pudru (2 łyżki)
- szczypta soli
Składniki krem
- 300 g serka mascarpone (trochę więcej jak 1 opakowanie)
- 200g śmietany 30% (3/4 szklanki)
- 80g cukru pudru (9 łyżek)
Dodatkowo
- 400g truskawek
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. Forma na tartę ma średnicę 24 cm.

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone przepis
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtko, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Masło powinno być zimne, najlepiej wyjęte prosto z lodówki. Do wyrobienia ciasta możemy użyć miksera z hakami, albo wyrobić je przy pomocy rąk. Początkowo ciasto będzie wydawało się lepkie, jednak po chwili wyrabiania zrobi się plastyczne. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 -60 minut.

Formę do tarty smarujemy odrobiną masła Będzie wtedy nam łatwiej wyciągać ciasto, po ukrojeniu. Po wyjęciu ciasta z lodówki kulę układamy na jednym papierze do pieczenia, przykrywamy drugim i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być większe aniżeli forma do tarty, tak aby wypełnić nim również boki tarty.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, a w tym czasie ciasto w formie do tarty wkładamy do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ciasto przez 20-25 minut. Spód powinien być po pieczeniu złoto- rumiany. Formę z kruchym ciastem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy ciasto stygnie możemy przystąpić do przygotowania kremu mascarpone. Do misy robota kuchennego wlewamy zimną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz dodajemy cukier puder.

Całość mieszamy na średnich obrotach przez około 2 minuty do uzyskania gęstego kremu. Jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to dajcie odrobinę mniej cukru pudru.

Krem rozkładamy na upieczonym cieście.
Truskawki myjemy, wycinamy z nich szypułki, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości udało się Wam kupić truskawki. Truskawki układamy na kremie.

Tak przygotowana tarta z truskawkami i kremem mascarpone jest gotowa do podania.

Tarta ta jest również bardzo uniwersalna i może być podawana na różne okazje. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś pysznym i zdrowym, koniecznie wypróbuj przepis na tarta z truskawkami i kremem mascarpone.


Smacznego!
A można zrobić z mrożonymi truskawkami?
Nie polecam, bo truskawki zamrożone mogę puścić zbyt dużo soku.