Tarta z gruszkami to jedno z tych ciast, które możemy bardzo szybko przygotować. Kruche ciasto i gruszki tworzy idealne połączenie. Jest smaczne, słodkie i pachnie cynamonem.
Dlaczego warto upiec tartę z gruszkami?
Tarty i ciasta z owocami, szczególnie tymi sezonowymi to jedne z ulubionych moich deserów. Bardzo często sięgam po jeden typ owoców i przygotowuję z nich pyszne owocowe ciasto. Moja szybka tarta z gruszkami to przepis na kruche ciasto z dodatkiem pysznych, aromatycznych kruszek.
Gruszki są dostępne obecnie przez cały rok, jednak tarta z gruszkami smakuje najlepiej jesień. Szczególnie, że dodajemy do ciasta cynamon i możemy, lecz nie musimy dodawać innych korzennych, jesiennych przypraw. To pyszne ciasto z gruszkami polecam jako deser kiedy nie macie zbyt wiele czasu, a szybko potrzebujecie przygotować coś słodkiego.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować tartę z gruszkami?
Moje ciasto z gruszkami jest szybkie i proste w przygotowaniu. Nie musimy wcześniej przygotowywać gruszek. Tarta z gruszkami składa się z kruchego ciasta, które uwielbiam oraz gruszek doprawionych aromatycznym cynamonem.
Nie musicie się obawiać, że gruszki puszczą za dużo soków, bowiem przed samym pieczeniem posypiemy je odrobiną mąki.
Pomysły na słodkie ciasta
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na pyszne ciasta. Może masz ochotę na ciasto bez pieczenia – ciasto 3 Bit, albo na kremowy sernik na kruchym spodzie. Mogę również polecić Ci pyszny keks, który możesz przygotować w bardzo prosty sposób.
Składniki
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g masła
- jajko
- 4-5 gruszek
- cynamon
- jajko
- szczypta mąki
Tarta z gruszkami przepis
Z mąki, masła, jajka, soli i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto po zagnieceniu, wkładamy do foliowej torebki, a następnie na ok. 45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, tak aby ciasto wystawało odrobine poza brzegi.
Gruszki po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w plasterki, układamy je na tarcie, posypujemy odrobiną mąki, cynamonu. Zawijamy wystające brzegi do środka i ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tartę z gruszkami pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy je na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.
Po upieczeniu i jak ciasto trochę ostygnie posypujemy je cukrem pudrem. Pyszny, smaczny i lekki deser. Koniecznie musicie go spróbować.

Smacznego!