Ciasto Lion to ciasto bez pieczenia inspirowane popularnymi batonikami Lion. Ciasto przygotowane na bazie delikatnego puszystego serka mascarpone oraz masy krówkowej. Oczywiście podstawowym składnikiem będą batoniki Lion.

Ciasto robi się szybko, nie wymaga pieczenia, więc jest to idealna propozycja na przygotowanie ciasta dla wszystkich osób, które nia mają piekarnika i nie mogą przygotować klasycznego, pieczonego ciasta.

To ciasto z całą pewnością zachwyci domowników, możecie je przygotować na Sylwestra, Boże Narodzenie, Wielkanoc czy inne rodzinne uroczystości urodziny, imieniny. Jest to przysmak, który szczególnie jest uwielbiany przez najmłodszych domowników, zwłaszcza ze względu na dodatek czekoladowych batoników.

Zobaczcie jak szybko przygotować ten deser i jak super smakuje. Prosty w przygotowaniu, a zarazem smaczny niedzielny dodatek do popołudniowej kawki.

Ciasto Lion składniki na spód

  • ok. 350g herbatników
  • puszka masy krówkowej (ok. 400g)

Składniki na masę mascarpone

  • 3 opakowania serka mascarpone (750g)
  • 150g śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 batoniki Lion

Składniki na śmietanę na wierzchu

  • 500ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowe składniki

  • 2-3 batoniki Lion

Ciasto Lion przepis

Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Ułożone na nie herbatniki smarujemy masą krówkową. Ja używam klasycznej masy krówkowej, ale jak macie ochotę, możecie wykorzystać masę z dodatkiem na przykład orzechów. Następnie układamy na masie krówkowej kolejną warstwę herbatników.

Teraz przyszła pora na przygotowanie masy z serka mascarpone. W tym celu śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Cały czas miksujemy dodając porcjami serek mascarpone.

Batoniki Lion kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając ją łyżką. Nie używamy już miksera, bowiem nie chcemy aby masa przestała być puszysta. Masę układamy na herbatnikach i przykrywamy kolejna warstwą ciasteczek.

Na sam koniec musimy przygotować bitą śmietanę, którą wyłożymy na górę ciasta. Śmietaną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Układamy na herbatnikach. Wierzch posypujemy drobno pokrojonymi batonikami Lion.

Ciasto wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Bardzo ważne jest aby ciasto postało trochę w lodówce. Wtedy śmietana, masa krówkowa stężeje i ciasto nie będzie się psuło podczas wykładania na talerzyki.

Ciasto lion - szybkie, bez pieczenia

Smacznego!