
Ciasto Lion
Hmm… można powiedzieć, że Madzia specjalizuje się w ciastach bez pieczenia :) Tym razem będzie do propozycja na ciasto z lubianym przez większość batonikiem Lion.
Połączenie Liona z masą kajmakową, bitą śmietaną daje nieziemskie doznania :) Ciasto Lion jest szybkie do przygotowania i wyśmienite w smaku.
Ciasto Lion – składniki:
- 6 batoników Lion
- 500 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400g)
- ok. 45 herbatników
- 600 ml śmietany 30%
- 3 opakowania śmietanfix
- 3 łyżki cukru pudru
- mleczna czekolada
Ciasto Lion – przepis:
- Blaszkę 28 x 23cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy herbatniki.
- Herbatniki smarujemy 2/3 masy kajmakowej. Następnie na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
- W misce mieszamy serek mascarpone z resztą masy kajmakowej i drobno pokrojonymi 4 batonikami Lion. Tak przygotowaną masą smarujemy herbatniki, a następnie układamy na niej kolejną warstwę herbatników.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej śmietanfix wymieszany z cukrem pudrem. Śmietanę rozprowadzamy na herbatnikach.
- Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i dla dekoracji układamy plasterki batonika Lion.
Przed podaniem, najlepiej jest schować ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!
2 komentarze
Beata
Wygląda wspaniale, na pewno jest pyszne!
Grzes
Oj jest pyszne, ale jakie kaloryczne :)