Ciasto Lion
Desery

Ciasto Lion

Hmm… można powiedzieć, że Madzia specjalizuje się w ciastach bez pieczenia :) Tym razem będzie do propozycja na ciasto z lubianym przez większość batonikiem Lion.

Połączenie Liona z masą kajmakową, bitą śmietaną daje nieziemskie doznania :) Ciasto Lion jest szybkie do przygotowania i wyśmienite w smaku.

Ciasto Lion – składniki:

  • 6 batoników Lion
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400g)
  • ok. 45 herbatników
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 opakowania śmietanfix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mleczna czekolada

Ciasto Lion – przepis:

  1. Blaszkę 28 x 23cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy herbatniki.
  2. Herbatniki smarujemy 2/3 masy kajmakowej. Następnie na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
  3. W misce mieszamy serek mascarpone z resztą masy kajmakowej i drobno pokrojonymi 4 batonikami Lion. Tak przygotowaną masą smarujemy herbatniki, a następnie układamy na niej kolejną warstwę herbatników.
  4. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej śmietanfix wymieszany z cukrem pudrem. Śmietanę rozprowadzamy na herbatnikach.
  5. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i dla dekoracji układamy plasterki batonika Lion.

Przed podaniem, najlepiej jest schować ciasto na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Zobaczcie też inne propozycje na ciasta bez pieczenia:

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.