Pyszna i wręcz idealna karpatka. Zobaczcie jak w prosty i szybki sposób przygotować karpatkę na cieście parzonym. Ptysiowe ciasto przełożone pysznym kremem budyniowym to idealny deser na weekendowe popołudnia.
Podstawą dobrej karpatki jest ciasto, którego przygotowania większość osób się boi. Jednak nie można zapominać również o tym, że krem jaki przygotujecie ma również ogromne znaczenie.
Pokażę Wam krok po kroku w tym wpisie jak przygotować pyszny krem budyniowy, oraz krok po kroku przepis na ciasto. To ciasto szczególnie polecam podczas karnawału. Nie bójcie się przygotowywania ciasta parzonego (ptysiowego), jest ono naprawdę bardzo proste.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowanie zaczynajcie zawsze od zrobienia kremu budyniowego, bo zanim położycie go na blaty ciasta, powinien nam ostygnąć.
Karpatka składniki na ciasto
- 250 ml wody
- 170 g mąki
- 3 jajka w rozmiarze L
- 125g masła
Karpatka składniki na krem
- 750 ml mleka
- 100g cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 40g mąki ziemniaczanej
- 20g mąki pszennej
- 350g masła
- 4 żółtka w rozmiarze L
Dodatkowo
- cukier puder
Karpatka przepis
Przygotowanie ciasta karpatka zaczynamy od zrobienia kremu. W tym celu w rondelku zagotowujemy 500 ml mleka, dodajemy do niego cukier i esencję waniliową.
Pozostałe 250 ml mleka przelewamy do miski, dodajemy jajko, żółtka i przesiewamy do środka mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Przy pomocy miksera mieszamy składniki. Przelewamy je do gorącego, wrzącego mleka. W ten sposób gotujemy budyń, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy przy pomocy miksera w misce i stopniowo dodajemy do niego budyń, cały czas miksując. Nie miksujemy kremu zbyt długo, bo może nam się zważyć.
Ciasto na karpatkę jest w przygotowaniu bardzo proste. W rondelku podgrzewamy wodę razem z masłem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i dodajemy mąkę. Przy pomocy drewnianej łyżki, albo rózgi kuchennej ucieramy, aż powstanie gęsta masa. Masa powinna z łatwością odchodzić od brzegów rondelka. Ciasto zdejmujemy z palnika i studzimy.
Jak ciasto przestygnie wbijamy do środka jajka po kolei i miksujemy przy pomocy miksera. Blachę do pieczenia o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przy pomocy silikonowej szpatułki rozprowadzamy na połowę ciasta. Ciasto wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 minut. Ciasto powinno uzyskać złoto – brązowy kolor. Jeśli takie nie będzie, to pieczemy przez 5 minut dłużej.
Po upieczeniu ciasto studzimy i pieczemy drogą część ciasta i również studzimy.
Krem budyniowy wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem. Najlepiej jest przygotowywać ciasto w blaszce, w której piekliśmy karpatkę, wtedy będziemy mieli pewność, że krem budyniowy nam nie wypłynie.
Przygotowane ciasto z kremem budyniowym chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Jednak muszę się Wam przyznać, że zawsze się złamię i próbuję ciasta zanim się schłodzi w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!