Zielone pesto
Przystawki, przekąski, sosy

Zielone pesto

Jeszcze kilka lat temu tylko nieliczni w Polsce słyszeli o pesto. Obecnie zielone pesto przygotowane z bazylii pozwala rozkoszować się w zapachu lata nawet w zimie.

Klasyczne pesto przygotowywane jest ze świeżych liści bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. Oczywiście jako dodatek nie może zabraknąć prawdziwej oliwy z oliwek i czosnku.

Zielone pesto może służyć jako dodatek do pieczywa, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Tak naprawdę wystarczy nam pesto, makaron spaghetti i mamy gotowy obiad. Przepis na makaron z pesto znajdziecie w dziale makarony.

Zielone pesto – składniki

  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 50g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Zielone pesto – przygotowanie

Z bazylii obrywamy liście, ząbki czosnku obieramy z łupin, parmezan ścieramy na tarce, następnie wszystkie składniki dodajemy do blendera, dolewamy oliwy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i blendujemy do połączenia się wszystkich składników.

Tak przygotowane pesto, możemy od razu wykorzystać, albo przełożyć do słoiczka i zostawić na później. Tutaj pamiętajcie, aby zalać pesto w słoiczku oliwą do poziomy pesto. W przeciwnym wypadku część wystająca ponad poziom oliwy nam spleśnieje.

Ja uwielbiam takie pesto zarówno jako dodatek do pieczywa, ale też szybko i prosto przygotować z niego smaczny obiad. Sprawdźcie sami.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.