Jeszcze kilka lat temu tylko nieliczni w Polsce słyszeli o pesto. Obecnie zielone pesto przygotowane z bazylii pozwala rozkoszować się w zapachu lata nawet w zimie.
Klasyczne pesto przygotowywane jest ze świeżych liści bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. Oczywiście jako dodatek nie może zabraknąć prawdziwej oliwy z oliwek i czosnku.
Zielone pesto może służyć jako dodatek do pieczywa, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Tak naprawdę wystarczy nam pesto, makaron spaghetti i mamy gotowy obiad. Przepis na makaron z pesto znajdziecie w dziale makarony.
Obejrzyj nasze filmy:
Zielone pesto – składniki
- 1 doniczka świeżej bazylii
- garść orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 50g parmezanu
- sól
- pieprz
Zielone pesto – przygotowanie
Z bazylii obrywamy liście, ząbki czosnku obieramy z łupin, parmezan ścieramy na tarce, następnie wszystkie składniki dodajemy do blendera, dolewamy oliwy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i blendujemy do połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowane pesto, możemy od razu wykorzystać, albo przełożyć do słoiczka i zostawić na później. Tutaj pamiętajcie, aby zalać pesto w słoiczku oliwą do poziomy pesto. W przeciwnym wypadku część wystająca ponad poziom oliwy nam spleśnieje.
Ja uwielbiam takie pesto zarówno jako dodatek do pieczywa, ale też szybko i prosto przygotować z niego smaczny obiad. Sprawdźcie sami.
Smacznego!