Pierogi z kapustą i grzybami
Inne

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna.

Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie i pyszne ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem sprawi, że wszyscy domownicy będą się nimi zajadać ze smakiem. Pierogi można podgrzać na patelni w każdej chwili, dlatego też możesz przygotować je nawet kilka dni przed wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów.

Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie

Składniki

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 żółtko kurze
  • pół średniej cebuli
  • przegotowana, gorąca woda
  • łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zalane poprzedniego dnia zimną wodą grzyby ugotuj pod przykrywką do miękkości.
  2. Gdy grzyby będą gotowe, odcedź wodę, a następnie posiekaj je dość drobno.
  3. Kapustę zalej wodą i gotuj ją około godziny. Po minionym czasie odcedź wodę, a kapustę posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej ogień, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją. Następnie dodaj grzyby oraz kapustę. Całość przypraw solą i pieprzem.
  5. Do głębokiej miski wsyp mąkę, wbij żółtko, a potem wymieszaj. Stopniowo dodawaj także gorącą wodę.
  6. Ciasto, które uzyskasz, nie powinno kleić się do rąk. Ma być ono miękkie i elastyczne
  7. Wyrobione ciasto podziel na mniejsze części, a następnie rozwałkuj je i zacznij wykrawać kółka.
  8. Na środek każdego kółka ciasta nałóż trochę farszu, a następnie złącz ze sobą krawędzie.
  9. Przygotowane pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez około dwie minuty. Pamiętaj, by osolić wodę.
  10. Pierogi możesz podać zaraz po ugotowaniu. Możesz je także podsmażyć na patelni, by te przybrały złocisty kolor.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.