
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna.
Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie i pyszne ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem sprawi, że wszyscy domownicy będą się nimi zajadać ze smakiem. Pierogi można podgrzać na patelni w każdej chwili, dlatego też możesz przygotować je nawet kilka dni przed wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów.
Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie
Składniki
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g mąki pszennej
- 25 g suszonych grzybów
- 1 żółtko kurze
- pół średniej cebuli
- przegotowana, gorąca woda
- łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Zalane poprzedniego dnia zimną wodą grzyby ugotuj pod przykrywką do miękkości.
- Gdy grzyby będą gotowe, odcedź wodę, a następnie posiekaj je dość drobno.
- Kapustę zalej wodą i gotuj ją około godziny. Po minionym czasie odcedź wodę, a kapustę posiekaj.
- Na patelni rozgrzej ogień, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją. Następnie dodaj grzyby oraz kapustę. Całość przypraw solą i pieprzem.
- Do głębokiej miski wsyp mąkę, wbij żółtko, a potem wymieszaj. Stopniowo dodawaj także gorącą wodę.
- Ciasto, które uzyskasz, nie powinno kleić się do rąk. Ma być ono miękkie i elastyczne
- Wyrobione ciasto podziel na mniejsze części, a następnie rozwałkuj je i zacznij wykrawać kółka.
- Na środek każdego kółka ciasta nałóż trochę farszu, a następnie złącz ze sobą krawędzie.
- Przygotowane pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez około dwie minuty. Pamiętaj, by osolić wodę.
- Pierogi możesz podać zaraz po ugotowaniu. Możesz je także podsmażyć na patelni, by te przybrały złocisty kolor.
Smacznego!