
Pierogi z kapustą i grzybami
Poznaj tradycyjny, sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz jak zrobić niezawodne, rozpływające się w ustach ciasto na pierogi oraz aromatyczny, pachnący grzybami farsz.
Pierogi domowej roboty to jedna z głównych potraw pojawiająca się na stołach wigilijnych w polskich domach. Najczęściej decydujemy się na te, które w środku mają farsz z kapustą i grzybami. To tradycyjne danie, które przygotowuje się na Wigilię od dawien dawna.
To danie to klasyka, tradycja i moim zdaniem jej największym konkurentem tego dnia jest karp i pierniczki.
Jednak takie pierogi nie zawsze muszą być wyłącznie daniem wigilijnym, możemy je przygotować również w ciągu roku, jeśli mamy tylko zapas suszonych grzybów. Pierogi z kapustą i grzybami możecie również przygotować na bazie pieczarek. Jednak nie oszukujmy się, nie będą aż tak aromatyczny i smaczne.
Przepis na pierogi jest naprawdę łatwy, dlatego też z pewnością poradzi sobie z nim każda pani domu. Miękkie i pyszne ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem sprawi, że wszyscy domownicy będą się nimi zajadać ze smakiem. Pierogi można podgrzać na patelni w każdej chwili, dlatego też możesz przygotować je nawet kilka dni przed wigilią. Podana niżej lista składników starczy na około 40 sztuk pierogów.
Sprawdź przepis na Domowe pierogi ruskie
Pierogi z kapustą i grzybami składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g mąki pszennej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 żółtko kurze
- pół średniej cebuli
- 300 ml ciepłej wody
- łyżka oleju roślinnego
- sól,
- pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta cukru
Pierogi z kapustą i grzybami przepis:
Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilii nie zawsze jemy od razu po wyjęciu z wody. Na stole jest wiele innych potraw, których trzeba spróbować. A te pierogi przygotowuje się znacznie wcześniej i już ugotowanie podsmaża na patelni i podaje okraszone olejem z cebulką.
Przygotowanie pierogów musimy zacząć od namoczenia grzybów. Najlepszym wyborem do pierogów z kapusta będą podgrzybki. Również ogonki, bowiem wszystko będziemy drobno kroić. Grzyby dokładnie myjemy i zalewamy na noc wodą.
Wodę z grzybów przelewamy do osobnej miseczki i odstawiamy na chwilę na bok. Grzyby drobno kroimy. Na patelni z odrobiną oleju szklimy cebulę, jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone grzyby i całość smażymy razem jeszcze przez około 2-3 minuty.
Kapustę kiszoną odsączamy, następnie kroimy ją nożem na mniejsze kawałki. Ja kapusty kiszonej nigdy nie płuczę w wodzie, bo straci swój smak i właściwości. Do kapusty dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę cukru i szczyptę soli. Dodajemy również trochę pieprzu. Do kapusty wlewamy 150 ml wody i wodę z namaczania grzybów. Na sam koniec dodajemy grzyby z cebulą.
Kapustę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1- 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko, roztopione i przestudzone masło oraz uzupełniam całość wodą. Nie wlewam całej wody od razu, aby nie było jej za dużo. Ciasto mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręką. Możemy użyć do tego celu miksera z hakiem. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość elastyczne.
Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ja rozwałkowuję je dość cienko. Następnie wykrawam dużym kubkiem okręgi i na każdy z nich kładę łyżeczkę farszu. Pierogi z grzybami składamy na pół i sklejamy boki. Pierogi układam na tacy podsypanej mąką, aby się nie skleiły.

Pierogi gotujemy porcjami w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch. Pierogi gotujmy porcjami, bowiem jak włożymy wszystkie na raz to nie będą miały miejsca do gotowania i się posklejają.
Po ugotowaniu je odcedzamy. Możemy je teraz na przykład zamrozić i przed wigilią podsmażyć.
Smacznego!
U nas zawsze smażone są na Wigilii i dojadamy je następnego dnia.