Pesto to pyszny, aromatyczny sos pochodzący z Włoch. Dokładniej rzecz ujmując pesto pochodzi z Ligirii. Jest to mieszanka bazylii, orzeszków, parmezanu i innych dodatków. Pesto jest idealne do makaronów, pieczywa, grzanek. Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste i szybkie, podstawą jest oczywiście bazylia.

Z czego składa się pesto

Pesto to połączenie świeżych liści bazylii, aromatycznego parmezanu, w klasycznej wersji orzeszków piniowych, czosnku oraz oliwy. Nie można zapominać oczywiście do przyprawach soli i pieprzu.

Kiedyś, dawno temu było ono przygotowywane wyłącznie w moździerzu. Ucierano oprócz świeżych liści bazylii, oliwę z oliwek, parmezan i orzeszki piniowe. Całość doprawiana była sporą ilością soli oraz pieprzu.

Obejrzyj nasze filmy:

Pesto było przygotowywane na bieżąco, od razu do spożycia, nie było jak go przechowywać. Obecnie ułatwiamy sobie całość pracy i robimy go więcej, wykorzystując do jego przygotowania blender.. Warto jednak wiedzieć – jak przechowywać pesto, ale o tym w dalszej części wpisu.

Czerwone pesto

Czerwone pesto to klasyczny przepis na ten pyszny dodatek do makaronów, grzanek, pieczywa z dodanymi kawałkami suszonych pomidorów. Czerwone pesto zwane jest potocznie pesto sycylijskim.

Jak przygotować klasyczne zielone pesto i jak przechowywać pesto

Klasyczne zielone pesto składa się ze świeżej bazylii, oliwy w pierwszego tłoczenia, czosnku i parmezanu.

Klasyczne pesto z bazylii przygotowuje się z dodatkiem orzeszków piniowych. Jednak jeśli ich nie macie możecie zamienić je na orzeszki ziemne, pestki dynii, albo ostatecznie na ziarenka słonecznika. Migdały i orzechy nerkowca również nie będą złym wyborem.

Smaku całości potrawy nadaje również parmezan i podobnie jak w przypadku orzechów, możecie pokusić się i zastąpić go innym twardym serem jak Grana Padano. Jak widzicie można zastąpić jedne składniki innymi, przepisy na pesto mogą być różne, a to czego użyjecie do jego przygotowania zależy już od Was.

Samo przygotowanie pesto zajmuje dosłownie chwilę, jeśli jednak nie macie czasu za każdym razem na wyciąganie i mycie blendera, lub też moździerza to warto wiedzieć jak przechowywać pesto. Jest na to prosty sposób i zawsze jak będziecie chcieli będziecie mogli skorzystać z niego bez potrzeby robienia go od nowa.

Czy można zastąpić bazylię w pesto?

Obecnie jest wiele przepisów na zielone pesto. Jednak coraz częściej świeże listki bazylii zastępuje się jarmużem, natką pietruszki. Można również przygotować mieszane pesto, w którym połączymy natkę pietruszki z bazylią.

Warto również spróbować pesto z pokrzywy, albo pesto z kolendry. Samo przygotowanie tych wersji jest takie samo jak klasyczny przepis na pesto, z tą tylko różnicą, że dodajemy inne zielone warzywa. Bazylię zastępujemy pokrzywą albo kolendrą.

Do czego podać pesto?

Sos pesto to uniwersalny, pyszny i bardzo aromatyczny sos, który jest idealnym dodatkiem nie tylko do wszelkiego rodzaju makaronów z pesto, ale również idealnie komponuje się ze świeżą bagietką albo ciabattą.

Oczywiście najlepsze jest świeżo przygotowane pesto, jednak można je przechowywać przez pewien czas w lodówce, albo zamrażalniku. Zobaczcie jak przechowywać pesto, aby zawsze było pod ręką i zawsze smakowało równie dobrze.

Ja zazwyczaj robię więcej pesto, aby za każdym razem nie brudzić urządzenia, w dalszej części wpisu pokażę Wam jak je przechowywać, aby było pod ręką zawsze jak będziecie go potrzebowali.

Jak przechowywać pesto?

Pesto możemy przez kilka dni przechowywać zamknięte szczelnie w słoiczku w lodówce. Ale ostatnio widziałem jeszcze lepszy sposób, zaproponowany przez Jamie Oliver w jednym z jego programów. Otóż:

  1. Przygotowujemy pesto, według jednego z dostępnych przepisów. >>> Pesto w 2 minuty
  2. Przygotowane zielone pesto przekładamy na pergamin, albo papier do pieczenia. Zwijamy jak cukierka, zakręcamy boki pergaminu i wkładamy do zamrażalki.
  3. Po godzinie wyjmujemy wcześniej włożone tam pesto i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Takie wstępne mrożenie spowoduje to, że będziemy mogli je porcjować.
  4. Pojedyncze plastry, już lekko zamrożonego pesto przekładamy do oddzielnych torebek i wkładamy do zamrażalki.

Tym sposobem mamy podzielone pesto i zawsze kiedy potrzebujemy możemy wyjąć je z lodówki.

Prawda, że to genialne? Mam nadzieję, że już wiecie jak przechowywać pesto?