Tagliatelle z pesto pietruszkowym to propozycja na szybki obiad, zawsze wtedy kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Przygotowanie tego dania zajmie nam tyle czasu ile gotować się będzie nasz makaron. Tutaj zmienimy trochę składniki i zamiast pesto bazyliowego będzie pesto pietruszkowe.

Ja wykorzystam makaron tagliatelle, ale możecie użyć też zarówno makaronu spaghetti albo penne.

Składniki na pesto

  • pęczek natki pietruszki
  • 20g orzeszków piniowych
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 20g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo

  • makaron tagliatelle

Tagliatelle z pesto pietruszkowym [PRZEPIS]

Zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie. Powinien być al dente, więc gotujcie 1 minutę krócej aniżeli zaleca producent.

Obejrzyj nasze filmy:

Kiedy makaron się gotujemy, wszystkie składniki na pesto wkładamy do blendera. Z natki pietruszki odcinamy końcówki, a czosnek obieramy z łupinek. Wszystko razem blendujemy.

Po ugotowaniu makaron odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka, dodajemy pesto i całość razem mieszamy. Tagliatelle w pesto wykładamy na talerze. Możemy dodatkowo po wierzchu posypać tartym parmezanem.

Smacznego!