Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem to idealne połączenie zielonego, aromatycznego pesto z kurczakiem i włoskim makaronem tagliatelle.
Błyskawiczny przepis na brushetty z pomidorami
Ja do przygotowania tego dania wykorzystuję makaron tagliatelle szpinakowy, oraz zamiast klasycznych orzeszków pinii, dodam do pesto miks pestek oraz różnych ziaren.
Składniki (2 porcje)
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 garści świeżej bazylii
- 3 łyżki orzeszków ziemnych (albo miks pestek, ziaren)
- 4-5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- 25g parmezanu
- czosnek
- olej do smażenia
- makaron tagliatelle
Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem – przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, a następnie smażmy na odrobinie oleju. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Do blendera dodajemy listki bazylii, starty parmezan, orzeszki, czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość blendujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęste dodajemy odrobine oliwy. Po zblendowaniu pesto dodajemy do usmażonego kurczaka i mieszamy.
Na talerze wykładamy ugotowany makaron, prosto z wody, a następnie obok układamy kurczaka z pesto.
Smacznego!