Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem
Makarony

Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem

Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem to idealne połączenie zielonego, aromatycznego pesto z kurczakiem i włoskim makaronem tagliatelle.

Błyskawiczny przepis na brushetty z pomidorami

Ja do przygotowania tego dania wykorzystuję makaron tagliatelle szpinakowy, oraz zamiast klasycznych orzeszków pinii, dodam do pesto miks pestek oraz różnych ziaren.

Składniki (2 porcje)

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych (albo miks pestek, ziaren)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 25g parmezanu
  • czosnek
  • olej do smażenia
  • makaron tagliatelle

Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem – przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być al dente.

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, a następnie smażmy na odrobinie oleju. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

Do blendera dodajemy listki bazylii, starty parmezan, orzeszki, czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i całość blendujemy. Jeśli pesto będzie zbyt gęste dodajemy odrobine oliwy. Po zblendowaniu pesto dodajemy do usmażonego kurczaka i mieszamy.

Na talerze wykładamy ugotowany makaron, prosto z wody, a następnie obok układamy kurczaka z pesto.

Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem
Tagliatelle z pesto bazyliowym i kurczakiem
Tagliatelle z pesto bazyliowym
Tagliatelle z pesto bazyliowym

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.