Sałatka z makaronem i szynką to wyjątkowe połączenie smaków, które zawsze jest uniwersalne, smaczne i zaspokaja apetyt. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy doskonały. Wystarczy kilka składników, by stworzyć tę klasyczną, ekonomiczną i niezwykle smaczną sałatkę.
Spis treści
Tak naprawdę sałatka z makaronem i szynka może składać się z dowolnych składników. Możemy dodać do niej kawałki świeżych warzyw, takich jak kolorowe papryki czy świeży ogórek, które nadadzą jej nie tylko wyjątkowego smaku, ale także kolorowego wyglądu.
Sałatka z szynką i makaronem to nie tylko pyszna przekąska na imprezę czy rodzinne spotkanie, ale także pomysł na szybki posiłek do pracy. Jest pożywna, sycąca i stanowi doskonałe połączenie białka z węglowodanami, co sprawia, że jest pełnowartościowym daniem na każdą okazję.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepisy na pyszne sałatki
Jeśli podobnie jak ja, lubicie przygotowywać pyszne sałatki to polecam Wam przepis na sałatkę Milionera, albo bardzo szybką w przygotowaniu sałatka z tortellini na słodko.
Sałatka z makaronem i szynką składniki
- 1 puszka kukurydzy (400g)
- 200 g szynki (najlepiej konserwowej w kawałku)
- 150 g ugotowanego makaronu
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki groszku (200g)
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Do tej sałatki najlepiej jest użyć niewielkiego makaronu. Wtedy wszystkie składniki w tej sałatce makaronowej będą miały podobną wielkość.
Sałatka z makaronem i szynką przepis
Przygotowanie tej sałatki makaronowej zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie posklejany.
Kapustę pekińską, albo zwykłą kapustę drobno siekamy.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Dodajemy odsączone warzywa do posiekanej wcześniej kapusty. Szynkę konserwową również kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Czerwona cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę.
Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam na początek dodać mniej majonezu i w razie potrzeby dodać więcej.
Smacznego!