Dziś chcę podzielić się przepisem na sałatkę, która zaskoczy Cię swoją prostotą i smakiem, a jest to sałatka milionera. To niezwykła mieszanka prostych składników, która tworzy prawdziwe kulinarne arcydzieło, to idealne połączenie dosłownie kilku składników.
Spis treści
Sałatka Milionera to nie tylko super smak, ale też wygląda jak arcydzieło na stole. Sałatka ta składa się z warstw, które są super kolorowe i smaczne. To naprawdę pyszna sałatka, którą warto zrobić. Świetnie pasuje na imprezy, rodzinne spotkania, święta czy specjalne okazje, bo oprócz smaku ma w sobie coś wyjątkowego, co sprawia, że jest pyszna.
Do przygotowania tej sałatki wykorzystamy kilka prostych składników, takich jak kurczak, por, kukurydza, a całość smaku podkręci pyszny sos jogurtowy z ogórkiem.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka Milionera składniki
Sałatka Milionera składniki na sos
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1 ogórek typu wąż
- 1-2 ząbki czosnku
W zależności od tego jak bardzo lubicie czosnek, dajcie jeden albo dwa ząbki czosnku.
Sałatka Milionera składniki na sałatkę
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy (400g)
- 1 por
- 5 jajek
- 15 pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
Sałatka Milionera przepis
Zaczynamy od przygotowania kurczaka do sałatki. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach – w słodkiej papryce, oregano, przyprawie do kurczaka i czosnku. Tak doprawione mięso powinno leżeć w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
PORADA: Nie marynujemy mięsa z dodatkiem oleju, bo olej wytworzy barierę ochronną i przyprawy nie przenikną w głąb mięsa.
Po tym czasie, kurczaka smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu przekładamy do miseczki, do ostygnięcia.
Musimy przygotować sos na bazie jogurtu, czosnku i ogórka. Zaczynamy od obrania ogórka, kroimy go następnie wzdłuż na pół i wycinamy gniazdo nasienne. Następnie ścieramy go na tarce, na dużych oczkach. Przekładamy do miski, solimy i zostawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściły ogórki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, majonez, szczyptę pieprzu i mieszamy. Zostawiamy sos na kolejne 30 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Jajka gotujemy na twardo, pamiętajcie, że nie można jajek przegotować, bo stracą swoje właściwości, tutaj znajdziecie czas gotowania jajek – Ile gotować jajka. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Powinien być bardzo cienko pokrojony. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Następnie sałatkę układamy warstwami. Na samym dnie umieszczamy kurczaka, następnie pokrojony por.
A wyżej dajemy kukurydzę. Kukurydzę polewamy sosem jogurtowym z ogórkami. Sos posypujemy pokrojonymi jajkami, a na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Warto sałatkę przed podaniem odstawić na około 15-20 minut, aby sos spłynął po części na dno i aby smaki się połączyły.