Piernik staropolski to ciasto, które charakteryzuje się swoim specyficznym smakiem i zapachem. Zazwyczaj jest wykonane z mąki, miodu, przypraw korzennych oraz dodatków takich jak orzechy, rodzynki czy skórka pomarańczowa.
Spis treści
Czym charakteryzuje się piernik staropolski?
Piernik jest znany ze swojej długiej historii i tradycji, a jego przygotowanie wymaga czasu i precyzji. Jego wyróżniającą cechą jest również to, że często jest ozdabiany ręcznie wycinanymi dekoracjami, co nadaje mu unikalnego charakteru.
Piernik to bardzo smaczne ciasto, które zachwyca swoim specyficznym smakiem i zapachem. Jego smak zależy od składników, z których jest przygotowywany, a także od dodatków takich jak orzechy, rodzynki czy skórka pomarańczowa, które dodaje się do ciasta.
Obejrzyj nasze filmy:
Piernik długo dojrzewajacy jest smaczny również dzięki przyprawom korzennym, takim jak cynamon, goździki czy kardamon, które nadają mu charakterystycznego aromatu. Oprócz tego smak piernika zależy również od jakości miodu, który jest jednym z głównych składników tego ciasta. Dzięki temu piernik jest smacznym i aromatycznym ciastem, które zawsze cieszy się dużą popularnością.
Kiedy przygotować piernik staropolski?
Zazwyczaj piernik długo dojrzewajacy przygotowywany jest na kilka tygodni lub miesięcy przed określoną datą, aby miał czas na dojrzenie i nabranie pełni smaku. Z tego powodu często przygotowuje się go na kilka tygodni lub miesięcy przed Świętami Bożego Narodzenia.
Ciasto na piernik staropolski powinniśmy przygotowywać najpóźniej na 3-4 tygodnie przed świętami. Nasze ciasto zostało przygotowane na 6 tygodni przed pieczeniem. Piernik natomiast należy piec na 2-4 dni przed świętami. Jak poleży chwilę dłużej stanie się znacznie smaczniejszy.
Ciasto będziemy szykować aż 1 kg mąki. Więc będzie go sporo. 1/3 ciasta przeznaczam na przygotowanie prawdziwych pierniczków. Więc z mojego przepisu przygotujemy dwa spore pierniki.
Piernik staropolski składniki
Składniki na ciasto na piernik
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g miodu
- 250g masła (1 i 1/4 kostki)
- 400 g cukru
- 4 jajka
- 20g sody oczyszczonej (3 łyżeczki)
- 125 ml mleka (1/2 szklanki
- 50 g przyprawy do pierników
- pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na czekoladową polewę
- 80 g prawdziwego masła
- 90 g mlecznej czekolady
- 90 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
- 500 powideł śliwkowych
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- płatki migdałów
- plasterki pomaranczy
U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml.
Piernik staropolski przepis
W rondelku umieszczamy 400g cukru, dodajemy miód oraz masło. Możecie użyć dowolnego miodu jaki lubicie, to może być miód lipowy, akacjowy. Nie polecam używać miodu gryczanego, bo za bardzo zmieni nam smak ciasta. Na niewielkim ogniu rozpuszczamy cukier, miód i masło, aż wszystkie składniki się połaczą. Masy nie doprowadzamy do zagotowania.
Garnek ze słodką masą odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Możecie skorzystać z gotowej przyprawy do piernika, jaką dostaniecie w sklepie, albo stworzyć ją z własnych ulubionych przypraw. Całość mieszamy łyżką. Jeśli chcecie zrobię wersję na bogato, możecie do ciasta teraz dodać posiekane orzechy.
Do miski wbijamy jajka i dolewamy mleko. Ja zawsze jajka wybijam do oddzielnej miseczki, aby mieć pewność, że do ciasta nie dostaną się przypadkiem skorupki. Do mąki dodajemy również słodką masę na bazie masła i miodu. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Teraz kluczową sprawą jest dojrzewanie ciasta. Ciasta przekładamy do kamionkowej miseczki, albo naczynia żaroodpornego, przykrywamy ściereczką i zamykamy naczynie. W miejscu w którym ciasto będzie leżakować powinna panować temperatura ok. 5-10 st. C. Ciasto możecie przechowywać w lodówce, spiżarni, albo na balkonie. Jeśli przechowujecie je na balkonie to polecam je dobrze zabezpieczyć przez deszczem.
PORADA: Podczas dojrzewania ciasta NIE należy go otwierać.
Ja piernik piekę w blaszce o wymiarach 32×22 cm. Tak jak wspomniałem 1/3 ciasta przeznaczam na pierniczki, a pozostałe 2/3 ciasta dzielimy na 3 równe porcje. Ciasto na piernik rozwałkowujemy i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Staramy się bardzo równo wypełnić formę do pieczenia. Blat piernika pieczemy przez około 18 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy pierwszy blat ciasta, studzimy na kratce do studzenia i pieczemy w ten sam sposób drugi i trzeci.
W ten sposób upieczemy 3 blaty.
PORADA: Blaty na piernik staropolski pieczemy na 4 dni przed świętami
Na 3 dni przed świętami pierwszy blat smarujemy 250g powideł śliwkowych i przykrywamy drugim blatem piernika, smarujemy go pozostałymi powidłami i przykrywamy trzecim blatem.
PORADA: Blaty piernika smarujemy 3 dni przed świetami.
Na dwa dni przed świetami, ciasto przecinamy na pół (powstaną Wam w ten sposób dwa spore pierniki) i smarujemy masą czekoladową, na wierzchu możemy ułożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę przygotowujemy poprzez roztopienie w rondelku na niewielkim ogniu masła i czekolady. Ja używam mieszanki mlecznej i gorzkiej czekolady. Ale możecie użyć tylko czekolady gorzkiej.
PORADA: Ciasto polewamy czekoladą na 2 dni przed świętami
Smacznego!
Już nie mogę się doczekać Świąt i piernika staropolskiego :D W tym roku mam małego pomocnika, bo dostałam przedwczesny prezent w postaci robota planetarnego Ariete
Piernik cudowny, przepyszny. Zawsze wychodzi
Cieszymy się, że smakuje.