Jak przygotować w domowym zaciszu wytrawne croissanty? Odkrycie sposobu na zrobienie doskonałych croissantów we własnej kuchni to nie tylko rewelacyjna przygoda kulinarna, ale także sposób na oszczędzenie pieniędzy.

Te kruche, złociste i wypełnione wykwintnymi nadzieniami francuskie pyszności mogą być luksusem w kawiarniach, ale przygotowane w domu stają się nie tylko smacznym wyborem, ale i oszczędnym rozwiązaniem.

Oto, jak stworzyć te wykwintne wypieki bez konieczności wydawania fortuny w piekarni. Jeden taki croissant w kawiarni kosztuje około 18-25 złoty. W domu można je przygotować za 3-4 złote.

Co to są croissanty?

Croissanty to francuskie rogaliki, które zazwyczaj podaje się na słodko. Ich kształt przypomina półksiężyc, a wierzch pokryty jest chrupiącą skórką. Wewnątrz znajduje się miękka i puszysta masa, która rozpływa się w ustach. Croissanty są jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli kuchni francuskiej i cieszą się popularnością na całym świecie.

Jednakże, wytrawne croissanty jest równie pyszna i stanowi świetną alternatywę dla miłośników słonych smaków. Wersja wytrawna croissantów, którą przedstawiam, zawiera w sobie soczystą szynkę, świeże warzywa, rozpływający się ser i sos miodowo-musztardowy. To idealne danie na śniadanie lub brunch.

Croissanty są zazwyczaj podawane na śniadanie lub jako przekąska, ale mogą być również wykorzystane jako składnik w innych daniach, takich jak kanapki czy sałatki.

Pokażę Wam jak zrobić croissanty wytrawne w kilu wersjach – croissant z łososiem, croissant po włosku, croissant z camembertem.

Wytrawne croissanty składniki

  • 4 croissanty
  • 3-4 plasterki szynki parmeństkiej
  • ser camembert
  • 2-3 plastry zwykłej polskiej szynki
  • 2-3 plastry sera żółtego
  • 50g łososia wędzonego
  • 2-3 plasterki cytryny
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • jajko na twardo
  • sałata rzymska
  • odrobina szczypiorku
  • 1/2 awokado
  • 1 kulka mozzarelli

Croissanty możecie przygotować w domu z przepisu na ciasto francuskie, z gotowego ciasta, albo po prostu kupić gotowe.

Wytrawne croissanty przepis

Początek przygotowanie jest taki sam dla wszystkich, po prostu różnią się one później dodatkami. Croissanta przecinamy na pół i do każdego do środka wkładamy liść sałaty rzymskiej.

Croissant z wędzonym łososiem

Croissant z wędzonym łososiem

Na sałatę układamy plasterki pokrojonego awokado, następnie kawałki wędzonego łososia, pokrojone na połówki, albo w plasterki czarne oliwki i całość smaku uzupełniają plasterki cytryny.

Croissant z camembertem

Croissant z camembertem
Croissant z camembertem

Camembert kroimy w plasterki, następnie układamy na sałacie, smarujemy go odrobiną konfitury z żurawiny i przykrywamy górą croissanta.

Croissant po polsku

Croissant po polsku

Na sałatę rzymską kładziemy dobrej jakości polską szynkę, następnie plasterki ser żółtego, ugotowane i pokrojone na plasterki jajko, plasterki pomidora i całość smaku dopełni nam drobno pokrojony szczypiorek.

Croissant po włosku

Croissant po włosku

Na sałacie układamy plasterki szybki parmeńskiej, następnie plasterki odsączonej i pokrojonej w plasterki mozzarelli. Całość smaku wzbogacą plasterki dobrego, soczystego i słodkiego pomidora. Najlepiej będzie jak wybierzecie pomidor malinowy.