Po co kupować, jeśli można je upiec samemu? Francuskie maślane croissanty nie muszą być trudne w przygotowaniu! Szczególnie gdy robimy je przy użyciu suchych drożdży. Sprawdź, jak szybko możesz wypełnić całą kuchnię kuszącym zapachem świeżego masła. Puszyste, mięciutkie, idealne solo lub z dodatkiem miodu albo domowych konfitur. Bez wątpienia będziesz wracać do tego przepisu.
Sprawdź przepis: Domowa pizza bez drożdży
Składniki:
- 500 g maki pszennej tortowej
- 350 g masła
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Francuskie maślane croissanty na śniadanie – przepis:
Ciasto najlepiej przygotować na wieczór, aby rano tylko zwinąć rogaliki, wstawić je do piekarnika i cieszyć się pysznym śniadaniem. Zacznij od przesiania mąki do wysokiej miski, dodaj cukier, sól i drożdże instant. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj 100 g miękkiego masła oraz letnie mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Najlepiej użyć do tego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
Obejrzyj nasze filmy:
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt. Połowę pozostałego masła (schłodzonego) pokrój na plasterki i rozłóż równomiernie w połowie ciasta, następnie złóż ciasto 3 razy tak, jak składa się list. Sklej brzegi ciasta, aby masło nie wypływało, po czym obróć je na stolnicy o 90 stopni. Ponownie rozwałkuj i złóż całość jak list. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Powtórz powyższe czynności jeszcze raz z pozostałym masłem. Tym razem zostaw ciasto w lodówce na całą noc.
Następnego dnia rozwałkuj zimne ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Powinno mieć około 0,5 cm grubości. Wykrawaj z niego trójkąty, które następnie zwijaj w kształt rogalika, zaczynając od podstawy. Gotowe croissanty układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw pod ściereczką na pół godziny. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!