Chleb codzienny z mąki pszennej to domowy wypiek, który idealnie pasuje na poranne śniadanie. Nie wymaga on od nas ani zaawansowanego sprzętu, ani tym bardziej wymyślnych składników.
Pieczenie chleba w domu, może i jest znacznie bardziej czasochłonne, ale znacznie tańsze, aniżeli taki kupiony w piekarni. Możecie przygotować go z podwójnej porcji i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika odpiekamy i mamy chrupiące pieczywo.
Większość ludzi kojarzy chleb drożdżowy z piekarniami i często zapomina o niesamowitych przepisach na codzienne pieczywo, które można zrobić w domu. Ale codzienne pieczywo jest niezwykle łatwe do opanowania dla każdego początkującego. Każdy może nauczyć się robić pyszne, aromatyczne domowe bochenki w domu, bez potrzeby ich kupowania.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziesz także przepisy na inne chleby, które z łatwością można upiec w domu. Koniecznie przygotujcie w domu chleb na maślance, jest on wilgotny, puszysty, a dodatek żurawiny sprawia, że ma pyszny smak. A jeśli wolicie klasyczne chleby to na pewno zainteresuje Was przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.
Chleb codzienny składniki
- 8g suchych drożdży
- 400ml wody
- 600g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Bardzo ważne jest aby woda miała temperaturę pokojową. Zimna woda sprawi, że drożdże nie zaczną pracować.
Chleb codzienny przepis
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy dłońmi na jednolitą, elastyczną masę. Formujemy kulę.
Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy na przynajmniej 1,5 godziny, ale nie dłużej niż 3 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć. Wyrabiamy po wyjęciu z miski ciasto jeszcze przez chwilę i formujemy bochenek chleba. Układamy na blaszce do pieczenia obsypanej mąkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Chleb nacinamy od góry i pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Aby skórka była chrupiąca, warto podczas pieczenia do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody.
Smacznego!