Chleb na maślance to bardzo smaczny, wilgotny i długo zachowujący świeżość chleb na drożdżach. Kilka prosty składników stworzą niesamowity smak domowego pieczywa. Chleb możecie również przygotować z ulubionymi dodatkami – ziarnami, pestkami dyni, czy tak ja w tym przepisie do ciasta dodałem suszoną żurawinę.

Jeśli myślisz, że chleb nie może być lepszy, czas spróbować chleba na maślance. Ten upieczony bochenek chleba jest miękki i puszysty. Delikatnie rumiana i chrupiąca skórka połączona z dodatkiem żurawiny tworzy niezwykłą kompozycję.

Chleb przygotowuję zawsze w naczyniu żaroodpornym, bo dzięki temu mam pewność, że chleb będzie idealnie upieczony.

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne domowe wypieki chlebów. Zobacz przepis na chleb z naczynia żaroodpornego, albo jeśli wolisz pieczywo razowe to znajdziesz również przepis na chleb żytni. Bardzo dużo osób poszukuje przepisów na pyszne bułeczki śniadaniowe. Można je przygotować szybko i bardzo prosto korzystając z przepisu na bułki drożdżowe pszenne.

Chleb na maślance składniki

  • 30g drożdży świeżych
  • 500ml maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • garść suszonej żurawiny
  • 70 ml wody
  • 800g mąki pszennej

Ciekawy smak chleba na maślance uzyskacie również mieszając mąkę pszenną z mąką żytnią. Najlepiej jest dać 400g mąki pszennej i 400g mąki żytniej.

Chleb na maślance
Chleb na maślance

Chleb na maślance przepis

Chleb będziemy piekli w 210 st. C przez 55 minut. Po 40 minutach zdejmujemy przykrycie.

Przygotowanie chleba zaczynamy od podgrzania w garnku maślanki. Maślanka ma być ciepła, ale nie gorąca i nie może się zagotować. Do ciepłej maślanki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę miodu.

Jak drożdże się rozpuszczą pozostawiamy garnek pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodaję do garnka resztę składników i wyrabiam ciasto. W tym momencie dodajemy również suszoną żurawinę. Możemy je wyrobić przy pomocy robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego, albo ręcznie. Ciasto powinno być dość elastyczne.

Chleb na maślance
Chleb na maślance

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Kiedy ciasto będzie rosło nastawiamy piekarnik na 210 st. C, w opcji góra – dół.

Kiedy piekarnik się nagrzewa do środka wkładamy naczynie żaroodporne aby się nagrzało. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 210 st. C wyciągamy naczynie, bardzo ostrożnie je natłuszczamy i wkładamy do środka pieczywo. Chleb możemy ponacinać w kratkę u góry.

Chleb pieczemy przez 40 minut w temperaturze 210 st. C. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez 15 minuty. Chleb wyciągamy i studzimy na kratce. Chleb na maślance powinien wyjść złoto – rumiany, z chrupiącą skórką.

Chleb na maślance
Chleb na maślance

Smacznego!