Bułki drożdżowe pszenne to pyszna i łatwa w przygotowaniu bułka idealna na niemal każdą okazję. To jedna z moich ulubionych bułeczek śniadaniowych. Dzięki odpowiednim składnikom te miękkie i puszyste bułeczki można zrobić bardzo szybko.
Są zrobione z zaledwie kilku składników, z których większość prawdopodobnie masz w domu, robiąc takie bułeczki w domu masz pewność, z jakich składników są zrobione. A najlepsze pieczywo składa się dosłownie z kilka produktów – mąki, drożdży, wody.
Domowe pieczywa są szybkie w przygotowaniu i mogą przetrwać kilka dni, znacznie dłużej zachowują swoją świeżość, aniżeli to kupne pieczywo. Wystarczy je odpowiednio przechowywać. Ja zazwyczaj przechowuję pieczywo w torebce foliowej i przez kilka następnych dni, cały czas nadaje się do jedzenia.
Obejrzyj nasze filmy:
Bułki drożdżowe pszenne składniki
- 450 g mąki pszennej
- 12 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 20 g masła

Bułki drożdżowe pszenne przepis
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zaczynamy oczywiście od przygotowania zaczynu. W tym celu do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i cukier. Bardzo ważne jest aby drożdże wyjąć min. 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki. Ja używam drożdży świeżych. Ciasto wyrasta znacznie lepiej. Zaczyn zostawiamy na około 20 minut.
Masło roztapiamy w rondelku i następnie zostawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, całe jajko i zaczyn drożdżowy. Do ciasta dodajemy pozostałą część mleka i wyrabiamy ciasto. Możemy je wyrobić przy pomocy robota z hakiem albo ręką. Ciasto powinno odchodzić od ręki po wyrobieniu. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasto formujemy bułeczki. Ja robiłem niewielkie bułeczki, takie jak na zdjęciach i wyszło ich 11. Jeśli chcecie większe to wyjdzie ich mniej. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na 40 minut.

Po wyrośnięciu przekrawamy środek tępą stroną noża, ale uważamy aby nie przeciąć do końca.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy bułeczki w już nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Ja piekę w opcji góra- dół. Po upieczeniu bułeczki odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego!