Bułki drożdżowe pszenne to pyszna i łatwa w przygotowaniu bułka idealna na niemal każdą okazję. To jedna z moich ulubionych bułeczek śniadaniowych. Dzięki odpowiednim składnikom te miękkie i puszyste bułeczki można zrobić bardzo szybko.

Są zrobione z zaledwie kilku składników, z których większość prawdopodobnie masz w domu, robiąc takie bułeczki w domu masz pewność, z jakich składników są zrobione. A najlepsze pieczywo składa się dosłownie z kilka produktów – mąki, drożdży, wody.

Domowe pieczywa są szybkie w przygotowaniu i mogą przetrwać kilka dni, znacznie dłużej zachowują swoją świeżość, aniżeli to kupne pieczywo. Wystarczy je odpowiednio przechowywać. Ja zazwyczaj przechowuję pieczywo w torebce foliowej i przez kilka następnych dni, cały czas nadaje się do jedzenia.

Bułki drożdżowe pszenne składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 20 g masła
Bułki drożdżowe pszenne

Bułki drożdżowe pszenne przepis

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zaczynamy oczywiście od przygotowania zaczynu. W tym celu do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i cukier. Bardzo ważne jest aby drożdże wyjąć min. 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki. Ja używam drożdży świeżych. Ciasto wyrasta znacznie lepiej. Zaczyn zostawiamy na około 20 minut.

Masło roztapiamy w rondelku i następnie zostawiamy do przestygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, całe jajko i zaczyn drożdżowy. Do ciasta dodajemy pozostałą część mleka i wyrabiamy ciasto. Możemy je wyrobić przy pomocy robota z hakiem albo ręką. Ciasto powinno odchodzić od ręki po wyrobieniu. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasto formujemy bułeczki. Ja robiłem niewielkie bułeczki, takie jak na zdjęciach i wyszło ich 11. Jeśli chcecie większe to wyjdzie ich mniej. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką jeszcze na 40 minut.

Bułki drożdżowe pszenne
Bułeczki śniadaniowe

Po wyrośnięciu przekrawamy środek tępą stroną noża, ale uważamy aby nie przeciąć do końca.

Bułki drożdżowe pszenne

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy bułeczki w już nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Ja piekę w opcji góra- dół. Po upieczeniu bułeczki odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

Bułki drożdżowe pszenne

Smacznego!