Zapraszam Was po przepis na pyszne, wytrawne przekąski z ciasta ptysiowego. Pokażę Wam jak przygotować kanapeczki na cieście parzonym. Jest to szybki i bardzo prosty przepis.
Ciasto parzone robimy bardzo podobnie jak ciasto na słodkie ptysie, tylko tym razem przygotujemy go w wersji wytrawnej.
Ponieważ jestem wielbicielem kuchni włoskiej, więc pokażę Wam jak zrobić kanapeczki na cieście parzonym. Możecie wykorzystać do ich przygotowania Wasze ulubione składniki. Ja użyję szynki parmeńskiej, mozzarelli i świeżych listków bazylii.
Obejrzyj nasze filmy:
Oczywiście podstawą tej wytrawnej przekąski na cieście ptysiowym jest samo ciasto. W dalszej części wpisu pokażę Wam jak przygotować ciasto ptysiowe w wersji wytrawnej. Wiele osób ma wrażenie, że przygotowanie ciasta ptysiowego jest trudne, ale jest to bardzo mylne wrażenie. Zobaczcie, że składników jest niewiele, a i przepis bardzo prosty.
Na moim blogu znajdziecie również inne ciekawe przepisy na pyszne przekąski. Zapraszam do zapoznania się najlepszymi przepisami na szybkie i pyszne przystawki na sylwestra. A jeśli szukacie czegoś słodkiego to z całą pewnością zaciekawi Was napoleonka, której przygotowanie jest bardzo proste.
Przekąski z ciasta ptysiowego składniki
- 1 szk. mąki
- 1 szk. wody
- 110g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- szynka parmeńska
- 1-2 kulki mozzarelli
- garść świeżych liści bazylii
Tak jak wspomniałem wytrawnych kanapeczek z ciasta ptysiowego możecie użyć dowolnych składników. Ja wybrałem te, które kojarzą się z Włochami.
Możecie również dać 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka. To już dowolnie.
Przekąski z ciasta ptysiowego przepis
Wodę zagotowujemy razem z masłem i dodajemy szczyptę soli. Jak woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i do garnka dodajemy mąkę. Bardzo energicznie przy pomocy rózgi kuchennej, albo drewnianej łyżki mieszamy, aby bardzo dokładnie rozmieszać mąkę.
Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby ciasto odrobine ostygło. Następnie ciasto przekładamy do miski, albo misy miksera i na średnich obrotach miksujemy dodając całe jajka. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i przy pomocy niego nakładamy odrobine ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możecie również ptysie nakładać przy pomocy łyżki. Jeśli chcecie zrobić małe ptysie użyjcie małej łyżeczki. Nabierzcie ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zdejmijcie je na blachę. Jak chcecie uzyskać duże ptysie to wykorzystajcie dużą łyżkę do zupy.
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody, nagrzewamy piekarnik do 220 st. C i wkładamy ptysie. Ja piekę w opcji góra- dół. Ptysie pieczemy w zależności od ich wielkości 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ptysie nie opadły.
Po opieczeniu wyjmujemy i studzimy. Jeśli robicie ptysie z nadzieniem to kroimy je na pół. Ja robię kanapeczki, więc zostawię takie jak są po upieczeniu. Ewentualnie odcinam wystającą górę ptysia.
Na każdym ptysiu układam plasterek mozzarelli, 1-2 listki bazylii oraz zwinięty plaster szynki parmeńskiej. Całość mocuję przy pomocy wykałaczki.
Z takiej porcji ptysi robię często również ptysie z nadzieniem. Odkrawam górę ptysia, do środka ptysia wkładam odrobinę serka śmietankowego, kawałek wędzonego łososia, połówkę pomidorka koktajlowego i przymocowuję górę przy pomocy wykałaczki.
Prawda, że ciekawy pomysł na wytrawną przekąskę?
Smacznego!
Super, wypróbuje