Śledzie w sosie musztardowym to nie tylko danie wigilijne czy świąteczne. Coraz częściej pojawiają się one na stołach także podczas innych okazji, stając się popularną przystawką na stole.
Spis treści
Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym?
Proces przygotowania śledzi w sosie musztardowym jest prosty, ale wymaga cierpliwości. Najdłużej czeka się na to, aż śledzie przegryzą się w smaku sosem musztardowym. Oczywiście kluczowe jest w przygotowaniu śledzi w musztardzie kupienie dobrych śledzi. Śledzie powinny być mięsiste. Najlepiej jest kupić śledzie matias, ostatecznie śledzie a’la matias ale dobrej jakości.
Sos musztardowy, składa się z musztardy, musztardy francuskiej, majonezu, cebuli, czasem miodu i przypraw. To połączenie dodaje potrawie wyrazistego smaku i kremowej konsystencji.
Obejrzyj nasze filmy:
Śledzie sprawdzone przepisy na blogu
Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na pyszne śledzie. Zobaczcie 7 pomysłów na śledzie, albo polecam Wam mój sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem. To jest chyba klasyka.
Śledzie w sosie musztardowym składniki
- 400-500g śledzi matias (waga już bez zalewy)
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Śledzie w sosie musztardowym przepis
Samo przygotowanie śledzi w sosie musztardowym jest dość proste. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Jednak zaczynamy od namoczenia śledzi. Ja używam śledzi z solanki, więc musimy je najpierw wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Moczenie zajmie Wam pewnie 3-4 godziny, w zależności od tego jak bardzo słone były na początku.
Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Śledzie powinny mieć szerokość 1-2 cm. Następnie do miski dodajemy majonez, musztardę, musztardę francuską, łyżeczkę kurkumy i odrobinę miodu. Nie jest to obowiązkowy składnik, ale na pewno złagodzi smak musztardy. Dodajemy odrobinę pieprzu i ewentualnie soli. Ale uważajcie bo słone były już śledzie. Cały sos musztardowy dokładnie mieszamy.
Cebulę kroimy w cienkie piórka i dodajemy do sosu. Dodajemy również pokrojone śledzie i całość delikatnie mieszamy, tak aby nie porozrywać śledzi.
Śledzie w sosie musztardowym przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wszystkie składniki muszą się przegryźć ze sobą.
Śledzie w musztardzie to idealne danie na przystawkę, tak jak wspomniałem nie tylko jako danie świąteczne, ale również na każdą inną okazję. Koniecznie spróbujcie tej pysznej przystawki.
Smacznego!