Śledzie w sosie musztardowym to nie tylko danie wigilijne czy świąteczne. Coraz częściej pojawiają się one na stołach także podczas innych okazji, stając się popularną przystawką na stole.

Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym?

Proces przygotowania śledzi w sosie musztardowym jest prosty, ale wymaga cierpliwości. Najdłużej czeka się na to, aż śledzie przegryzą się w smaku sosem musztardowym. Oczywiście kluczowe jest w przygotowaniu śledzi w musztardzie kupienie dobrych śledzi. Śledzie powinny być mięsiste. Najlepiej jest kupić śledzie matias, ostatecznie śledzie a’la matias ale dobrej jakości.

Sos musztardowy, składa się z musztardy, musztardy francuskiej, majonezu, cebuli, czasem miodu i przypraw. To połączenie dodaje potrawie wyrazistego smaku i kremowej konsystencji.

Obejrzyj nasze filmy:

Śledzie sprawdzone przepisy na blogu

Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na pyszne śledzie. Zobaczcie 7 pomysłów na śledzie, albo polecam Wam mój sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem. To jest chyba klasyka.

Śledzie w sosie musztardowym składniki

  • 400-500g śledzi matias (waga już bez zalewy)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Śledzie w sosie musztardowym przepis

Samo przygotowanie śledzi w sosie musztardowym jest dość proste. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Jednak zaczynamy od namoczenia śledzi. Ja używam śledzi z solanki, więc musimy je najpierw wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Moczenie zajmie Wam pewnie 3-4 godziny, w zależności od tego jak bardzo słone były na początku.

Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Śledzie powinny mieć szerokość 1-2 cm. Następnie do miski dodajemy majonez, musztardę, musztardę francuską, łyżeczkę kurkumy i odrobinę miodu. Nie jest to obowiązkowy składnik, ale na pewno złagodzi smak musztardy. Dodajemy odrobinę pieprzu i ewentualnie soli. Ale uważajcie bo słone były już śledzie. Cały sos musztardowy dokładnie mieszamy.

Śledzie w sosie musztardowym

Cebulę kroimy w cienkie piórka i dodajemy do sosu. Dodajemy również pokrojone śledzie i całość delikatnie mieszamy, tak aby nie porozrywać śledzi.

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wszystkie składniki muszą się przegryźć ze sobą.

Śledzie w musztardzie to idealne danie na przystawkę, tak jak wspomniałem nie tylko jako danie świąteczne, ale również na każdą inną okazję. Koniecznie spróbujcie tej pysznej przystawki.

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym

Smacznego!