Sos tzatziki
Przystawki, przekąski, sosy

Sos tzatziki

Jaki jest najpopularniejszy w Polsce sos do dań z grilla? Oczywiście sos tzatziki! Lekki orzeźwiający świetnie sprawdzi się podczas upalnego popołudnia spędzonego z przyjaciółmi przy grillu. Można go podawać także do obiadu lub jako dodatek do przystawek, bo doskonale sprawdza się jako dip. Choć jest tak popularny w Polsce, jego korzenie wywodzą się z Grecji, gdzie króluje na stołach podczas różnych posiłków. Tzatziki sos jest szybki i prosty, idealny do grillowanego mięsa.

Jak przygotować sos tzatziki?

Jak zrobić sos tzatziki? Jest on na szczęście bardzo łatwy w wykonaniu, dlatego jest aż tak popularny, w jego skład wchodzą przede wszystkim ogórki, im świeższe i bardziej mięsiste ty sos będzie bardziej smaczny.

Czosnek jest także nieodzownym elementem tego sosu, może dlatego jest tak uwielbiany przez Polaków. U nas sos czosnkowy jest numerem pierwszym wśród wszystkich sosów, a dodając do niego ogórki staje się wykwintnym i orzeźwiającym dodatkiem do smażonych lub pieczonych dań.

Jednak najważniejszym składnikiem są ogórki, najlepiej sprawdzą się młode gruntowe ogórki, które łatwo kupić w polskim sezonie grillowym. Takie świeże ogórki wystarczy porządnie umyć i nie trzeba ich obierać, sa wyjątkowo kruche i soczyste.

Aby sos miał formę dipu warto dodać gęsty jogurt, a jeśli będzie to jogurt grecki to danie będzie wyjątkowo smaczne!

Przepis na tzatziki jest naprawdę łatwy, wśród jego miłośników panuje zasada Im mniej składników tym lepiej. Jest to sos znany na całych Bałkanach, lecz w Polsce jest kojarzony jako grecki. Przywodzi na myśl ciepłe wakacje nad brzegiem morza! Sos tzatziki to strzał w dziesiątkę na każdym przyjęciu.

Tym razem prezentujemy przepis na sos tzatziki – idealny do grillowanego mięsa :) A na grilla polecamy pyszną karkówkę w ziołowej marynacie.

Sos tzatziki składniki

  • ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Sos tzatziki przepis

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odstawiamy na ok. godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły.

Sos tzatziki
Sos tzatziki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze