Sos czosnkowy

Sos czosnkowy- dodanie pieprzu

Ostatnimi czasy w naszym kraju bardzo popularny zrobił się sos czosnkowy, podawany jest praktycznie do każdego dania. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Oczywiście dip czosnkowy przygotowany przez nas samych jest o niebo lepszy, aniżeli ten kupiony w sklepie. To od nas samych zależy czy zrobimy go w bardziej łagodny, czy bardziej wyrazisty sposób.

Sos czosnkowy – składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • gęsty majonez
  • śmietana
  • pieprz
  • sól

Sos czosnkowy – przepis:

Obieramy jeden albo dwa ząbki czosnku w zależności od tego ile dipu chcemy przygotować oraz jak bardzo ma mieć wyrazisty smak.

Bardzo drobno siekamy czosnek, następnie, aby wydobyć cały aromat z niego posypujemy go solą i rozcieramy na desce nożem. Możemy oczywiście wykorzystać wyciskarkę do czosnku, ale nie uda nam się wydobyć przy jej pomocy całego aromatu, tak jak to ma miejsce w przypadku jego rozcierania.

Przerzucamy go do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki majonezu, oraz 2 łyżki śmietany, dla smaku całość przyprawiamy do smaku pieprzem. Nie dodajemy już soli, bowiem dodaliśmy ją podczas rozcierania czosnku.

Tak przygotowany dip czosnkowy odstawiamy na 15-20 minut aby wszystkie miały możliwość się przegryźć.

5 Comments

  1. Moim zdaniem; zioła prowansalskie go niego nie pasują… Popsują smak.
    Można dać troszkę oliwy i sok z cytryny lub limonki. Wtenczas dopiero będzie smaczny…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.