Jogurtowy sos czosnkowy
Na grilla,  Przystawki, przekąski, sosy

Sos czosnkowy

Jogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla.

Dlaczego sos czosnkowy jest taki smaczny?

Polacy pokochali sos czosnkowy, ma wspaniały intensywny smak, którego nie da się porównać do niczego innego. Pasuje do wielu potraw, a szczególnie do dań przyrządzanych na grillu. Doskonale sprawdza się jako dip serwowany do różnych przekąsek.

Sos czosnkowy do pizzy pasuje wyśmienicie. Jest serwowany nawet w najlepszych pizzeriach i restauracjach, a do tego pasuje do wielu dań i przystawek.

Jak przygotować czosnkowy sos?

Sos czosnkowy przepis ma banalnie prosty. Składa się z niewielkiej ilości składników i robi się go w mgnieniu oka. Oto przepis na sos czosnkowy, który zachwyci domowników oraz gości, można go podawać do przystawek oraz dań obiadowych. Świetnie sprawdzi się z pizzą, choć przy grillowych przysmakach będzie dopełniał smak.

Warto używać świeżego czosnku, ma dużo mocniejszy aromat i jest wspaniałą przyprawą do pysznych dań.

Czosnek jest bardzo zdrowy i choć pozostawia nie do końca świeży oddech to i tak jest uwielbiany przez miłośników jedzenia. Z czosnkiem już tak jest albo się go nienawidzi, albo kocha ponad wszystko.

Sos z czosnku będzie zdrowy i co ważne dietetyczny, przygotujemy go na bazie jogurtu naturalnego.

Kilka ciekawych przepisów

Skoro była już mowa o pizzy, to warto wiedzieć jak przygotować najlepsze ciasto na pizzę. Nie wiem czy mieliście okazję spróbować wcześniej pysznej pizzy na bazie jogurtu naturalnego? To świetna alternatywa, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego.

Sprawdźcie listę składników i przepis poniżej…

Składniki

  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich

Jogurtowy sos czosnkowy przepis

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. Do czosnku dodajemy jogurt i przyprawy. Dodajemy również odrobinę cukru, która delikatnie złagodzi ostrość smaku. Mieszamy.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze