Śledzie po kaszubsku
Przystawki, przekąski, sosy,  Boże Narodzenie

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku doskonale będą nadawały się jako przekąska na świąteczny stół. Po pierwsze pysznie smakują, a po drugie uroczo wyglądają :) Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a wiadomo że domowe śledzie po kaszubsku będą dużo lepiej smakowały aniżeli takie kupne :)

Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Składniki na śledzie po kaszubsku:

  • 20-25 płatów śledziowych (ok. 2 kg)
  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 suszonych śliwek
  • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Przepis na śledzie po kaszubsku:

  1. Obieramy i kroimy w cienkie półplasterki 6 średnich cebul.
  2. Cebulę podsmażamy na 5 łyżkach oleju czosnkowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.
    Przygotowanie oleju czosnkowego: na patelnię z olejem wkładamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy je przez 1 minutę, po czym wyjmujemy z patelni.
  3. Śliwki, ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cebuli.
  4. Do cebuli dodajemy 2 liście laurowe, 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, drobno zmielone ziele angielskie. Podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
  5. Następnie dodajemy 5 łyżek oleju, 4 łyżki octu winnego (czerwonego), czubatą łyżkę majeranku, 1 płaską łyżkę ostrej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Płaty śledziowe kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Wcześniej musimy namoczyć śledzie w wodzie, aby nie były zbyt słone.
  7. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę i śledzie. Śledzie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia.
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku

Smacznego!

5 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Malgoska
23 grudnia 2014 16:51

Wygladaja fantastycznie.

Basia
26 grudnia 2014 20:50

Bardzo smaczne śledzie…Polecam

Sakramentowo
27 grudnia 2019 16:41

Uwielbiam po kaszubsku, zawsze takie robię , nawet bez okazji czasem.

Anka
3 stycznia 2020 12:36

Są wyśmienite. Uwielbiam ten rodzaj śledzi.

Śledź po kaszubsku

Zapewne każdy choć raz w życiu spróbował potrawy ze śledzia. Ryba ta przygotowywana jest na wiele sposób. Jednym z nich jest śledź po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku to tak naprawdę nic innego jak śledzie w sosie pomidorowym z delikatną nutką słodyczy, która drażni nasze kubki smakowe. Jest to wyśmienite i bardzo smaczne danie.

Bardzo ciekawy smak powoduje, danie to różni się od tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką czy zalewie octowej z cebulką. Śledzie po kaszubsku przepisy występują na wielu stronach zajmujących się tematyką kulinarną.

Śledzie po kaszubsku

Wiele osób sięga po nie aby przygotować pyszne danie na święta, gdyż to danie jest na tą okazję idealną przekąską. Naszą potrawę możemy delikatnie zmodyfikować i dość często właśnie ludzie robią śledzie po kaszubsku z rodzynkami. Rodzynki, żurawina czy cukier zapewniają właśnie ten indywidualny i unikalny smak daniu jakim są właśnie śledzie po kaszubsku.

Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować tego dania to warto, gdyż śledź po kaszubsku w lekko słodkiej wersji z dodatkiem rodzynków to niebo w gębie.