Śledzie po kaszubsku
Boże Narodzenie,  Przystawki, przekąski, sosy

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku doskonale będą nadawały się jako przekąska na świąteczny stół. Po pierwsze pysznie smakują, a po drugie uroczo wyglądają :) Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a wiadomo że domowe śledzie po kaszubsku będą dużo lepiej smakowały aniżeli takie kupne :)

Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Składniki na śledzie po kaszubsku:

  • 20-25 płatów śledziowych (ok. 2 kg)
  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 suszonych śliwek
  • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Przepis na śledzie po kaszubsku:

  1. Obieramy i kroimy w cienkie półplasterki 6 średnich cebul.
  2. Cebulę podsmażamy na 5 łyżkach oleju czosnkowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.
    Przygotowanie oleju czosnkowego: na patelnię z olejem wkładamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy je przez 1 minutę, po czym wyjmujemy z patelni.
  3. Śliwki, ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cebuli.
  4. Do cebuli dodajemy 2 liście laurowe, 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, drobno zmielone ziele angielskie. Podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
  5. Następnie dodajemy 5 łyżek oleju, 4 łyżki octu winnego (czerwonego), czubatą łyżkę majeranku, 1 płaską łyżkę ostrej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Płaty śledziowe kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Wcześniej musimy namoczyć śledzie w wodzie, aby nie były zbyt słone.
  7. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę i śledzie. Śledzie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.