
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku doskonale będą nadawały się jako przekąska na świąteczny stół. Po pierwsze pysznie smakują, a po drugie uroczo wyglądają :) Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a wiadomo że domowe śledzie po kaszubsku będą dużo lepiej smakowały aniżeli takie kupne :)
Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Składniki na śledzie po kaszubsku:
- 20-25 płatów śledziowych (ok. 2 kg)
- 6 średnich cebul
- 2 ząbki czosnku
- 20 suszonych śliwek
- 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Przepis na śledzie po kaszubsku:
- Obieramy i kroimy w cienkie półplasterki 6 średnich cebul.
- Cebulę podsmażamy na 5 łyżkach oleju czosnkowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.
Przygotowanie oleju czosnkowego: na patelnię z olejem wkładamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy je przez 1 minutę, po czym wyjmujemy z patelni. - Śliwki, ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cebuli.
- Do cebuli dodajemy 2 liście laurowe, 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, drobno zmielone ziele angielskie. Podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
- Następnie dodajemy 5 łyżek oleju, 4 łyżki octu winnego (czerwonego), czubatą łyżkę majeranku, 1 płaską łyżkę ostrej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
- Płaty śledziowe kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Wcześniej musimy namoczyć śledzie w wodzie, aby nie były zbyt słone.
- W słoikach układamy naprzemiennie cebulę i śledzie. Śledzie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia.
Smacznego!
5 komentarzy
Anka
Są wyśmienite. Uwielbiam ten rodzaj śledzi.
Sakramentowo
Uwielbiam po kaszubsku, zawsze takie robię , nawet bez okazji czasem.
Grzes
Mamy nadzieję, że smakowały.
Basia
Bardzo smaczne śledzie…Polecam
Malgoska
Wygladaja fantastycznie.