Być może część z Was kojarzy ten niebiański smak pstrąga, którego można zjeść w górach. Postanowiliśmy przybliżyć sobie odrobinę ten smak i przybliżyć sobie odrobinę wspomnień z gór. Poza tym pstrąg jak większość ryb jest bogata w witaminy i „dobre tłuszcze”. Pstrąg dostarczy nam dużo witaminy A, D, E. Pstrąg zawiera w sobie też dużo selenu.
Tak więc jeśli chcemy być piękni i młodzi powinniśmy jeść dużo ryb :)
To chyba najwyższa pora wziąć się za przygotowanie pstrąga :)
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 2 pstrągi tęczowe
- 100g masła
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn
- pęczek koperku
Przygotowanie zaczynamy od przygotowania masła ziołowego:
- Do masła w pokojowej temperaturze dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (albo drobno posiekanego). Dodajemy również nasze ulubione zioła.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut aby masło przeszło smakiem przypraw.
Przygotowanie pstrąga:
- Gotowego wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy i smarujemy w środku przygotowanym wcześniej masłem ziołowym i wkładamy do środka plasterek cytryny. Tak przygotowanego pstrąga odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki do środka wkładamy kilka gałązek świeżego koperku, a z wierzchu posypujemy pstrąga solą, pieprzem i odrobiną naszych ulubionych przypraw.
- Zawijamy ścisło pstrąga w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30-35 minut.
Pstrąga najlepiej podać z cytryną.
Smacznego.