Być może część z Was kojarzy ten niebiański smak pstrąga, którego można zjeść w górach. Postanowiliśmy przybliżyć sobie odrobinę ten smak i przybliżyć sobie odrobinę wspomnień z gór. Poza tym pstrąg jak większość ryb jest bogata w witaminy i „dobre tłuszcze”. Pstrąg dostarczy nam dużo witaminy A, D, E. Pstrąg zawiera w sobie też dużo selenu.

Tak więc jeśli chcemy być piękni i młodzi powinniśmy jeść dużo ryb :)

To chyba najwyższa pora wziąć się za przygotowanie pstrąga :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe
  • 100g masła
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn
  • pęczek koperku

Przygotowanie zaczynamy od przygotowania masła ziołowego:

  1. Do masła w pokojowej temperaturze dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (albo drobno posiekanego). Dodajemy również nasze ulubione zioła.
  2. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut aby masło przeszło smakiem przypraw.

Przygotowanie pstrąga:

    1. Gotowego wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy i smarujemy w środku przygotowanym wcześniej masłem ziołowym i wkładamy do środka plasterek cytryny. Tak przygotowanego pstrąga odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
    2. Po wyjęciu z lodówki do środka wkładamy kilka gałązek świeżego koperku, a z wierzchu posypujemy pstrąga solą, pieprzem i odrobiną naszych ulubionych przypraw.

 

  1. Zawijamy ścisło pstrąga w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30-35 minut.

Pstrąga najlepiej podać z cytryną.

Smacznego.