Ryba po grecku
Przystawki, przekąski, sosy,  Ryby

Ryba po grecku

Wiele osób wychodzi z założenia, że ryba po grecku jest z Grecji. To oczywiście nie jest prawdą. Skąd zatem wzięła się ta nazwa? Prawdopodobnie wynika to z tego, że w krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są duszone warzywa.

Nie zmienia to faktu, że potrawa ta ma swój charakter i niepowtarzalny smak.

Składniki na rybę po grecku

  • ok. 700g mrożonej ryby, np. miruna
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • odrobina oliwy
  • oregano
  • majeranek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Ryba po grecku – przepis

Ryba powinna nam się rozmrozić. Następnie osuszamy ją, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy następnie ja w naczyniu, w którym będziemy ją podawać.

Na tarce (na dużych oczkach) ścieramy marchewkę, pietruszkę, selera. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, dolewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, przyprawiamy odrobiną oregano, majeranku i dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Na rybie układamy dość grubą warstwę warzyw. Rybę zostawiamy na całą noc, dzięki temu przejdzie aromatem duszonych warzyw. Możemy ją podać następnie z sosem tatarskim.

Ryba po grecku
Szybki i prosty przepis na rybę po grecku

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.