Wiele osób wychodzi z założenia, że ryba po grecku jest z Grecji. To oczywiście nie jest prawdą. Skąd zatem wzięła się ta nazwa? Prawdopodobnie wynika to z tego, że w krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są duszone warzywa.
Nie zmienia to faktu, że potrawa ta ma swój charakter i niepowtarzalny smak.
Składniki na rybę po grecku
- ok. 700g mrożonej ryby, np. miruna
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- odrobina oliwy
- oregano
- majeranek
- 300 ml bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- mąka
- sól
- pieprz
Ryba po grecku – przepis
Ryba powinna nam się rozmrozić. Następnie osuszamy ją, przyprawiamy solą, pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy następnie ja w naczyniu, w którym będziemy ją podawać.
Obejrzyj nasze filmy:
Na tarce (na dużych oczkach) ścieramy marchewkę, pietruszkę, selera. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, dolewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, solimy, pieprzymy, przyprawiamy odrobiną oregano, majeranku i dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Na rybie układamy dość grubą warstwę warzyw. Rybę zostawiamy na całą noc, dzięki temu przejdzie aromatem duszonych warzyw. Możemy ją podać następnie z sosem tatarskim.
Smacznego!