Niejednokrotnie zastanawiamy co zrobić na obiad, aby było smacznie i prosto. Myślę, że ciekawym, a przede wszystkim bardzo zdrowym pomysłem będzie przygotowanie pieczonej karkówki z warzywami.

Sam przepis jest bardzo prosty, a już samo przygotowanie bardzo szybkie (nie mówię tutaj o pieczeniu karkówki).

Składniki pieczonej karkówki z warzywami:

  • 1 kg karkówki
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa (np. grzybowa)
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie pieczonej karkówki z warzywami:

  1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w grube talarki.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze plasterki, natomiast czerwoną paprykę w paseczki.
  3. W rękaw do pieczenia wkładamy karkówkę (nie przyprawiamy jej wcześniej), następnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz ząbki czosnku.
  4. W połowie kubka przygotowujemy bulion. Ja wykorzystałem do tego kostkę grzybową. Taka kostka to w większości sól, dlatego bardzo ważne jest aby wcześniej nie przyprawiać mięsa. Bulionem polewamy karkówkę oraz warzywa w rękawie.
    Jeśli chcemy przygotować karkówkę na ostro to wystarczy dodać do rękawa 1-2 papryczki chilli.
  5. Szczelnie zamykamy rękaw do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
    Karkówkę pieczemy przez 1,5 godziny.
    Na 15 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 180 st. C i rozcinamy rękaw u góry.

Pieczoną karkówkę z warzywami możemy podać z pęczakiem i czerwonymi buraczkami.

Obejrzyj nasze filmy: