Niejednokrotnie zastanawiamy co zrobić na obiad, aby było smacznie i prosto. Myślę, że ciekawym, a przede wszystkim bardzo zdrowym pomysłem będzie przygotowanie pieczonej karkówki z warzywami.
Sam przepis jest bardzo prosty, a już samo przygotowanie bardzo szybkie (nie mówię tutaj o pieczeniu karkówki).
Składniki pieczonej karkówki z warzywami:
- 1 kg karkówki
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionowa (np. grzybowa)
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie pieczonej karkówki z warzywami:
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy, a następnie kroimy w grube talarki.
- Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze plasterki, natomiast czerwoną paprykę w paseczki.
- W rękaw do pieczenia wkładamy karkówkę (nie przyprawiamy jej wcześniej), następnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz ząbki czosnku.
- W połowie kubka przygotowujemy bulion. Ja wykorzystałem do tego kostkę grzybową. Taka kostka to w większości sól, dlatego bardzo ważne jest aby wcześniej nie przyprawiać mięsa. Bulionem polewamy karkówkę oraz warzywa w rękawie.
Jeśli chcemy przygotować karkówkę na ostro to wystarczy dodać do rękawa 1-2 papryczki chilli. - Szczelnie zamykamy rękaw do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Karkówkę pieczemy przez 1,5 godziny.
Na 15 minut przed końcem zwiększamy temperaturę do 180 st. C i rozcinamy rękaw u góry.
Pieczoną karkówkę z warzywami możemy podać z pęczakiem i czerwonymi buraczkami.
Obejrzyj nasze filmy: