Uwielbiam pomidory pod każdą postacią. Jednak znudziły mnie już pomidory z cebulką i czosnkiem, przyszła pora na coś nowego… tym razem będą pomidory z jajkiem, serem żółtym i sosem czosnkowym.

Doskonale sprawdzą się przy każdej okazji i będą świetnym dodatkiem do potraw.

Składniki

  • 2 większe pomidory
  • 3 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera żółtego (w kawałku)
  • sól, pieprz

Pomidory pod serową pierzynką – przepis

  1. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki średniej grubości.
  2. Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Jajka obieramy i kroimy na plasterki.
  3. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach na tarce.

Przygotowanie sosu czosnkowego

  1. Ząbki czosnku wyciskami do miseczki przez praskę.
  2. Do miseczki dodajemy jogurt grecki, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Sos czosnkowy odstawiamy na ok. 15 minut aby smaki się przegryzły.

Smacznego !

Obejrzyj nasze filmy: