Krewetki w tempurze z sosem z mango i chilli to idealny pomysł na przystawkę dla wszystkich, którzy uwielbiają owoce morza. Ale jestem przekonany, ze osoby, które ich nie jedzą też posmakują tej przystawki. Krewetki po przygotowaniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Oczywiście cały sztuka aby przygotować je zgodnie z przepisem i trafić w punkt ze smażeniem.
A orzeźwiający, delikatnie pikantny sos z mango i chilli dodaje tutaj charakteru i orzeźwienia.
Dlaczego warto przygotować krewetki w tempurze?
- prosty przepis
- proste składniki
- szybkie przygotowanie przystawki
- wyglądają pięknie, aż ślinka cieknie
Składniki na sos z mango i chilli
- 1/2 mango
- 1/2 papryczki chilli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z 1/2 limonki
Składniki na krewetki
- 400g krewetek
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 150g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej chrupiące krewetki, to mąkę ziemniaczaną możecie zastąpić mąką kukurydzianą. Wybierając krewetki do tej potrawy warto zadbać o to, aby były jak największe.
Obejrzyj nasze filmy:
Sos z mango i chilli – jak szybko przygotować
Mango kroimy na pół, wyciągamy pestkę i miąższ wkładamy do blendera. Dodajemy sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu i blendujemy. Papryczkę chilli kroimy na pół wyciągamy pestki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy do zblendowanego mango i mieszamy, ale już przy pomocy łyżki. Sos z mango odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Składniki na krewetki – jak zrobić
Zaczynamy od przygotowania krewetek. Na początku obieramy je z pancerzyków, ogonek zostawiamy będą znacznie ładniej się prezentowały. Nacinamy je wzdłuż, wyciągamy jelito i dokładnie myjemy pod wodą i osuszamy.
Pozostałe składniki mieszamy w misce, tak aby powstało ciasto naleśnikowe. Jednak w przeciwieństwie do naleśników, powinno być odrobinę gęstsze. W rondelku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wrzucamy krewetki. Nie wrzucamy od razu wszystkich krewetek tylko po kilka, tak aby miały miejsce na usmażenie się. Krewetki smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie łyżką cedzakową, wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Do pojemniczków na dno wkładamy odrobinę sosu i następnie wkładamy do pojemniczka po jednej krewetce. Całość możemy dodatkowo udekorować świeżą kolendrą.

Smacznego!