Krewetki w tempurze z sosem z mango i chilli to idealny pomysł na przystawkę dla wszystkich, którzy uwielbiają owoce morza. Ale jestem przekonany, ze osoby, które ich nie jedzą też posmakują tej przystawki. Krewetki po przygotowaniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Oczywiście cały sztuka aby przygotować je zgodnie z przepisem i trafić w punkt ze smażeniem.

A orzeźwiający, delikatnie pikantny sos z mango i chilli dodaje tutaj charakteru i orzeźwienia.

Dlaczego warto przygotować krewetki w tempurze?

  • prosty przepis
  • proste składniki
  • szybkie przygotowanie przystawki
  • wyglądają pięknie, aż ślinka cieknie

Składniki na sos z mango i chilli

  • 1/2 mango
  • 1/2 papryczki chilli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z 1/2 limonki

Składniki na krewetki

  • 400g krewetek
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 150g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej chrupiące krewetki, to mąkę ziemniaczaną możecie zastąpić mąką kukurydzianą. Wybierając krewetki do tej potrawy warto zadbać o to, aby były jak największe.

Obejrzyj nasze filmy:

Sos z mango i chilli – jak szybko przygotować

Mango kroimy na pół, wyciągamy pestkę i miąższ wkładamy do blendera. Dodajemy sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu i blendujemy. Papryczkę chilli kroimy na pół wyciągamy pestki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy do zblendowanego mango i mieszamy, ale już przy pomocy łyżki. Sos z mango odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Składniki na krewetki – jak zrobić

Zaczynamy od przygotowania krewetek. Na początku obieramy je z pancerzyków, ogonek zostawiamy będą znacznie ładniej się prezentowały. Nacinamy je wzdłuż, wyciągamy jelito i dokładnie myjemy pod wodą i osuszamy.

Pozostałe składniki mieszamy w misce, tak aby powstało ciasto naleśnikowe. Jednak w przeciwieństwie do naleśników, powinno być odrobinę gęstsze. W rondelku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wrzucamy krewetki. Nie wrzucamy od razu wszystkich krewetek tylko po kilka, tak aby miały miejsce na usmażenie się. Krewetki smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie łyżką cedzakową, wyciągamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Do pojemniczków na dno wkładamy odrobinę sosu i następnie wkładamy do pojemniczka po jednej krewetce. Całość możemy dodatkowo udekorować świeżą kolendrą.

Krewetki w tempurze z sosem z mango i chilli
Krewetki w tempurze z sosem z mango i chilli

Krewetki w tempurze z sosem z mango i chilli

Smacznego!