Ryż smażony z krewetkami
Dania z ryżem

Ryż smażony z krewetkami

Facebook

Ryż smażony z krewetkami to błyskawiczne danie, na wzór tego, które możemy dostać w budkach z szybkiem jedzeniem, popularnych „chińczykach”. Ryż smażony, jest daniem bardzo pożywnym i ciekawym pomysł na rodzinny obiad. Ten przepis to szybkie gotowanie, jak brakuje Wam czasu.

Krewetki możecie zastąpić również kurczakiem, ale musicie go usmażyć chwilę dłużej.

Poniżej znajdziecie przepis, listę składników i dokładny sposób przygotowania tego pysznego obiadu.

Składniki

  • 100g ryżu
  • 200g surowych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 100g gotowej mieszanki chińskiej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 cm imbiru

Dodatkowo

  • świeża kolendra

Ryż smażony z krewetkami – jak szybko przygotować

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Lepiej, aby był delikatnie bardziej twardy, niż rozgotowany. Gotujcie go 2 minuty krócej niż przepis na opakowaniu.

Krewetki obieramy z pancerzyków, nacinamy wzdłuż i wyciągamy jelito, a następnie dokładnie myjemy.

Na patelni na oleju podsmażamy starty na tarce imbir i czosnek. Smażymy je bardzo krótko 15-20 sekund. Na patelnię dodajemy krewetki, odrobinę pieprzu i soli. Smażymy całość przez 2 minuty. Krewetki nie potrzebują długiej obróbki termicznej.

Krewetki wyciągamy na talerz i na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i ryż. Podsmażamy całość przez ok. 2 minuty i dodajemy warzywa. Całość smażymy 4-5 minut, warzywa powinny być al dente. Dodajemy odrobinę ostrej papryki i jeśli potrzeba soli i pieprzu.

Na patelnie na chwilę przed końcem smażenia wkładamy krewetki.

Danie przekładamy na talerze i posypujemy odrobiną świeżej kolendry. Jeśli za nią nie przepadacie to nie trzeba jej dodawać.

Ryż smażony z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.