Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki
Inne

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki

Facebook

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki to szybkie i bardzo pyszne danie na romantyczną kolację. Krewetki podajemy z kieliszkiem delikatnego, wytrawnego białego wina i świeżą bagietką.

Te owoce morza są niezwykle delikatne w smaku, więc nie możemy przesadzić z liczbą dodatków. Nie powinniście się również bać czosnku w tym daniu, bo jego zapach zniweluje natka pietruszki. Tak, tak … jest ona w takim wypadku najlepsza.

Składniki

  • 250g krewetek – świeżych albo mrożonych
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • natka pietruszki
  • ewentualnie odrobina papryczki chilli
  • świeża bagietka

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki – przepis

Jeśli używamy mrożonych krewetek to należy je najpierw odmrozić, jeśli świeżych to obrać z pancerzyków. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Jeśli lubimy odrobinę ostrzejsze smaki, to możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Czosnek podsmażamy dosłownie chwilę – 10 sekund.

Na patelnie dodajemy krewetki i smażymy 1-1,5 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę, dodajemy pozostałą część masła i smażmy minutę. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i czekamy aż alkohol odparuje – ok. 2 minut, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 minutę.

Krewetki wykładamy na talerz, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane owoce morza najlepiej jest podać wraz z bagietką, którą będziemy jedli z tym pysznym maślano- winnym sosem.

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.