Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki to szybkie i bardzo pyszne danie na romantyczną kolację. Krewetki podajemy z kieliszkiem delikatnego, wytrawnego białego wina i świeżą bagietką.
Te owoce morza są niezwykle delikatne w smaku, więc nie możemy przesadzić z liczbą dodatków. Nie powinniście się również bać czosnku w tym daniu, bo jego zapach zniweluje natka pietruszki. Tak, tak … jest ona w takim wypadku najlepsza.
Składniki
- 250g krewetek – świeżych albo mrożonych
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- natka pietruszki
- ewentualnie odrobina papryczki chilli
- świeża bagietka
Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki – przepis
Jeśli używamy mrożonych krewetek to należy je najpierw odmrozić, jeśli świeżych to obrać z pancerzyków. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Jeśli lubimy odrobinę ostrzejsze smaki, to możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Czosnek podsmażamy dosłownie chwilę – 10 sekund.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelnie dodajemy krewetki i smażymy 1-1,5 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę, dodajemy pozostałą część masła i smażmy minutę. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i czekamy aż alkohol odparuje – ok. 2 minut, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 minutę.
Krewetki wykładamy na talerz, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowane owoce morza najlepiej jest podać wraz z bagietką, którą będziemy jedli z tym pysznym maślano- winnym sosem.
Smacznego!