Włoskie tagliatelle z krewetkami to niesamowite połączenie delikatnych w smaku krewetek, czerwonego wina, pomidorków koktajlowych i prawdziwego włoskiego makaronu.

To danie składające się dosłownie z kilku składników, a jest bogactwem smaków. Dodatek masła sprawi, że sos będzie kremowy i delikatny w smaku.

Sprawdź przepis na: Tagliatelle z sosem bolońskim

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki (albo je zwykła cebula)
  • 12 surowych krewetek
  • 100 ml wina
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Szybka propozycja na: Makaron razowy z pesto bazyliowym

Włoskie tagliatelle z krewetkami – przepis

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al’ dente.
  2. W tym samym czasie na 2 łyżkach masła szklimy drobno posiekaną cebulę.
  3. Jak cebula będzie szklista dodajemy obrane, surowe krewetki. Smażymy je ok. 2 minut.
  4. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, całość dusimy przez ok. 3-4 minuty, obracając krewetki aby były usmażone z każdej strony.
  5. Dolewamy wino, dokładamy łyżkę masła i dusimy całość ok. 2 minut, aby odparował alkohol.
  6. Na patelnię dodajemy (prosto z wody) makaron i mieszamy.

Włoskie tagliatelle z krewetkami

Smacznego!