Włoskie tagliatelle z krewetkami to niesamowite połączenie delikatnych w smaku krewetek, czerwonego wina, pomidorków koktajlowych i prawdziwego włoskiego makaronu.
To danie składające się dosłownie z kilku składników, a jest bogactwem smaków. Dodatek masła sprawi, że sos będzie kremowy i delikatny w smaku.
Sprawdź przepis na: Tagliatelle z sosem bolońskim
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- makaron tagliatelle
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 szalotki (albo je zwykła cebula)
- 12 surowych krewetek
- 100 ml wina
- 2 łyżki masła + 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Szybka propozycja na: Makaron razowy z pesto bazyliowym
Włoskie tagliatelle z krewetkami – przepis
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al’ dente.
- W tym samym czasie na 2 łyżkach masła szklimy drobno posiekaną cebulę.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy obrane, surowe krewetki. Smażymy je ok. 2 minut.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, całość dusimy przez ok. 3-4 minuty, obracając krewetki aby były usmażone z każdej strony.
- Dolewamy wino, dokładamy łyżkę masła i dusimy całość ok. 2 minut, aby odparował alkohol.
- Na patelnię dodajemy (prosto z wody) makaron i mieszamy.
Smacznego!