Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele pracy.
Smak delikatnych krewetek idealnie będzie się łączył ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Przepis oraz lista składników poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 14 krewetek (mogą być mrożone)
- 14 pomidorków koktajlowych
- makaron tagliatelle
- szalotka
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- odrobina szczypiorku do dekoracji
- ząbek czosnku
Przepis na tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
- Makaron gotujemy al dente.
- Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle.
- Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i razem podsmażamy ok. 1 minuty.
- Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i dusimy całość ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na patelnię wkładamy umyte i obrane z pancerzyka krewetki i całość smażymy ok. 5 minut.
- Do sosu z krewetkami dodajemy odcedzony makaron i wszystkie mieszamy na patelni.
- Wykładamy na talerze i posypujemy po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!