Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele pracy.

Smak delikatnych krewetek idealnie będzie się łączył ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi.

Przepis oraz lista składników poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 14 krewetek (mogą być mrożone)
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • makaron tagliatelle
  • szalotka
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • odrobina szczypiorku do dekoracji
  • ząbek czosnku

Przepis na tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle.
  3. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i razem podsmażamy ok. 1 minuty.
  4. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i dusimy całość ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Na patelnię wkładamy umyte i obrane z pancerzyka krewetki i całość smażymy ok. 5 minut.
  6. Do sosu z krewetkami dodajemy odcedzony makaron i wszystkie mieszamy na patelni.
  7. Wykładamy na talerze i posypujemy po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!