Ceviche z łososia to łososia przygotowana z surowej ryby. Ryba marynowana jest w soku z cytrusów, podstawą marynaty jest świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Nie należy się obawiać przygotowania surowej ryby, ważne jedynie aby kupować rybę rybę ze sprawdzonego źródła, tak aby na pewno była świeża.

Szybki przepis na: Mule w winie

Składniki

  • 200g świeżego łososia
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 grejpfruta
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól
  • biały pieprz
  • odrobina kolendry

Jeśli lubicie inne owoce cytrusowe to możecie je dodać do marynaty. Ja dodaje papryczkę chilli bez nasion, nie przepadam za zbyt ostrymi sosami.

Ceviche z łososia [PRZEPIS]

Łososia filetujemy, następnie dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę. Dobrze, aby była równej wielkości. Następnie do ryby wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli, odrobinę natki kolendry, sól i pieprz. Dajcie biały pieprz, nie będzie aż tak bardzo widoczny jak czarny.

Rybę obtaczamy w soku i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy nadmiar soku i podajemy łososia.

Ceviche z łososia
Ceviche z łososia

Smacznego!