Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej potrawy nie zajmie więcej jak 10 minut. Zobaczcie jak przygotować mule w winie.
Najlepiej smakują podawane ze świeżą bagietką, zaraz po ugotowaniu.
Składniki
Obejrzyj nasze filmy:
- 1 kg świeżyć muli (koniecznie świeżych)
- 150 ml białego wina
- odrobina oliwy
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
Mule w winie – przepis
- Mule dokładnie myjemy. Jeśli jakieś są otwarte od razu je wyrzucamy.
- Umyte wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy i białe wino.
- Mule gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 minut. W tym czasie powinny się otworzyć, ale tak krótki czas gotowania sprawi, że będą bardzo soczyste i wilgotne.
- Mule przekładamy na półmisek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!