Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej potrawy nie zajmie więcej jak 10 minut. Zobaczcie jak przygotować mule w winie.

Najlepiej smakują podawane ze świeżą bagietką, zaraz po ugotowaniu.

Składniki

Obejrzyj nasze filmy:

  • 1 kg świeżyć muli (koniecznie świeżych)
  • 150 ml białego wina
  • odrobina oliwy
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku

Mule w winie – przepis

  1. Mule dokładnie myjemy. Jeśli jakieś są otwarte od razu je wyrzucamy.
  2. Umyte wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oliwy i białe wino.
  3. Mule gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 minut. W tym czasie powinny się otworzyć, ale tak krótki czas gotowania sprawi, że będą bardzo soczyste i wilgotne.
  4. Mule przekładamy na półmisek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!