Klasyczny przepis na mule

Klasyczny przepis na mule

Mule to niezwykle proste danie dla wszystkich osób zaczynających swoją przygodę z owocami morza i małżami. Jest niezwykle delikatne i smaczne. Małże to jedne z najbardziej delikatnych w smaku owoców morza. Przygotowanie tego dania nie zabiera zbyt wiele czasu, a jest idealne na romantyczną kolację we dwoje.

Do owoców morza doskonale będzie pasowało półwytrawne białe wino.

 


Zobaczcie dlaczego warto jeść owoce morza


Składniki na mule

  • mule/małże (1 kg)
  • szalotka (3-4 sztuki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (1 łyżka)
  • białe wino (półwytrawne, 200 ml)
  • natka pietruszki/koperek

Przepis na mule

Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare.

W garnku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę i czosnek. Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże, zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy garnkiem, aby przemieszać małże.

Całość wykładamy do miseczki i polewamy sosem, w którym gotowały się małże. Jeśli lubimy możemy posypać je drobno posiekaną pietruszką, albo koperkiem.

Danie to najlepiej podać ze świeżo upieczoną i pokrojoną w kromki – bagietką.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.