
Pesto z jarmużu w 5 minut
Pesto z jarmużu to świetna propozycja jako dodatek do makaronu, pieczywa, grzanek. Jarmuż jest to pewien rodzaj kapusty, ma dość grube liście oraz lekko orzechowy posmak. Bardzo lubię przygotowywać i podawać to danie z tagliatelle.
Pesto z jarmużu jest bogactwem witaminy A. Z całą pewnością tym sposobem wspomożecie swoją odporność.
Ten pyszny dodatek przygotujecie dosłownie w 5 minut. Zobaczcie, co będzie Ci potrzebne i jak go przygotować. Na końcu znajdziecie również kilka wskazówek, jak można podkręcić smak tego pesto
Dlaczego warto przygotować pesto z jarmużu?
- bogactwo witaminy A
- szybkie przygotowanie
- proste składniki
- uniwersalny dodatek do wielu potraw
Składniki
- 300g jarmużu
- 25g parmezanu
- 50g orzeszków piniowych
- 70 ml oliwy z oliwy
- sól
- pieprz

Pesto z jarmużu w 5 minut – jak przygotować
Z jarmużu odcinamy zgrubiałe części. Pozostałe liście wkładamy na kilka sekund do wrzącej wody. Następnie odcedzamy i wkładamy na 1-2 minuty do zimnej wody z kostkami lodu. Wyjęte liście osuszamy ręcznikiem papierowym.
Szpinak, parmezan, orzeszki piniowe oraz jarmuż wkładamy do blendera. Dodajemy połowę oliwy i przyprawy. Blendujemy. I dolewamy po trochu oliwy. Nie wlewajmy od razu całej, bo nie będziemy mogli kontrolować konsystencji pesto.
Pesto po przygotowaniu możemy przełożyć do słoiczków i trzymać w lodówce przez 10-14 dni.
Jak ulepszyć pesto z jarmużu?
- dodając odrobinę papryczki chilli
- dodając 50g sera koziego
Dodając jeden z powyższych składników zupełnie zmienimy jego smak. Zawsze to będzie coś nowego i innego.

Smacznego!