Pesto z jarmużu w 5 minut
Przystawki, przekąski, sosy

Pesto z jarmużu w 5 minut

Pesto z jarmużu to świetna propozycja jako dodatek do makaronu, pieczywa, grzanek. Jarmuż jest to pewien rodzaj kapusty, ma dość grube liście oraz lekko orzechowy posmak. Bardzo lubię przygotowywać i podawać to danie z tagliatelle.

Pesto z jarmużu jest bogactwem witaminy A. Z całą pewnością tym sposobem wspomożecie swoją odporność.

Ten pyszny dodatek przygotujecie dosłownie w 5 minut. Zobaczcie, co będzie Ci potrzebne i jak go przygotować. Na końcu znajdziecie również kilka wskazówek, jak można podkręcić smak tego pesto

Dlaczego warto przygotować pesto z jarmużu?

  • bogactwo witaminy A
  • szybkie przygotowanie
  • proste składniki
  • uniwersalny dodatek do wielu potraw

Składniki

  • 300g jarmużu
  • 25g parmezanu
  • 50g orzeszków piniowych
  • 70 ml oliwy z oliwy
  • sól
  • pieprz
Pesto z jarmużu w 5 minut
Składniki – Pesto z jarmużu w 5 minut

Pesto z jarmużu w 5 minut – jak przygotować

Z jarmużu odcinamy zgrubiałe części. Pozostałe liście wkładamy na kilka sekund do wrzącej wody. Następnie odcedzamy i wkładamy na 1-2 minuty do zimnej wody z kostkami lodu. Wyjęte liście osuszamy ręcznikiem papierowym.

Szpinak, parmezan, orzeszki piniowe oraz jarmuż wkładamy do blendera. Dodajemy połowę oliwy i przyprawy. Blendujemy. I dolewamy po trochu oliwy. Nie wlewajmy od razu całej, bo nie będziemy mogli kontrolować konsystencji pesto.

Pesto po przygotowaniu możemy przełożyć do słoiczków i trzymać w lodówce przez 10-14 dni.

Jak ulepszyć pesto z jarmużu?

  • dodając odrobinę papryczki chilli
  • dodając 50g sera koziego

Dodając jeden z powyższych składników zupełnie zmienimy jego smak. Zawsze to będzie coś nowego i innego.

Pesto z jarmużu w 5 minut
Pesto z jarmużu w 5 minut

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pesto z jarmużu

Pyszne pesto staje się w Polsce niezwykle popularne, najczęściej robi się je z liści bazylii jednak coraz częściej można spotkać pesto z jarmużu. Zielone, zdrowe i przepyszne w połączeniu z długim makaronem ugotowanym al dente zaskoczy nawet wymagających smakoszy. Takie zielone pesto wygląda na talerzu zjawiskowo. Jego smak jest doskonały, szczególnie z odrobiną mocniejszych przypraw takich jak czosnek czy chili.

Pesto z jarmużu przepis

Pesto jarmużowe jest coraz bardziej popularne, a to za sprawą tego zdrowego warzywa. Jarmuż ma w sobie ogromną ilość witamin oraz mikroelementów i ma zbawienny wpływ na trawienie. Dlatego tak często jest stosowane podczas diet odchudzających.

Pesto z jarmużu przygotowujemy w tradycyjny sposób, tak jak klasyczne pesto. Jedyną zmianą w tym wypadku jest zastąpienie listków bazylii, liśćmi jarmużu. Jeśli chcemy, aby były one odrobinę bardziej miękkie to powinniśmy je przez chwilę sparzyć, a później zahartować w zimnej wodzie. Pesto z liści jarmużu ma oczywiście w sobie orzeszki piniowe, czosnek, zdrową oliwę, przyprawę oraz ser dojrzewający typu parmezan.

Zielone pesto

Zielony sos z jarmużu to idealny dodatek do chrupkiego pieczywa, ale przygotujemy z niego również przepyszne makarony i to bardzo szybko. Przygotowanie samego pesto zajmuje dosłownie chwilę.