Pesto z jarmużu to świetna propozycja jako dodatek do makaronu, pieczywa, grzanek. Jarmuż jest to pewien rodzaj kapusty, ma dość grube liście oraz lekko orzechowy posmak. Bardzo lubię przygotowywać i podawać to danie z tagliatelle.

Pesto z jarmużu jest bogactwem witaminy A. Z całą pewnością tym sposobem wspomożecie swoją odporność.

Ten pyszny dodatek przygotujecie dosłownie w 5 minut. Zobaczcie, co będzie Ci potrzebne i jak go przygotować. Na końcu znajdziecie również kilka wskazówek, jak można podkręcić smak tego pesto.

Obejrzyj nasze filmy:

Pesto przygotowuję bardzo często w domu, robię go z różnych warzyw i ziół. Jest ono idealnym dodatkiem do pieczywa, ale jako, że jestem fanem kuchni włoskiej, to na moim stole często pojawiają się różnego rodzaju makarony.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na różnego rodzaju makarony – polecamy pyszne tagliatelle z kurczakiem, albo makaron z pesto.

Dlaczego warto przygotować pesto z jarmużu?

  • bogactwo witaminy A
  • szybkie przygotowanie
  • proste składniki
  • uniwersalny dodatek do wielu potraw

Składniki

  • 300g jarmużu
  • 25g parmezanu
  • 50g orzeszków piniowych
  • 70 ml oliwy z oliwy
  • sól
  • pieprz
Pesto z jarmużu w 5 minut
Składniki – Pesto z jarmużu w 5 minut

Pesto z jarmużu w 5 minut – jak przygotować

Z jarmużu odcinamy zgrubiałe części. Pozostałe liście wkładamy na kilka sekund do wrzącej wody. Następnie odcedzamy i wkładamy na 1-2 minuty do zimnej wody z kostkami lodu. Wyjęte liście osuszamy ręcznikiem papierowym.

Szpinak, parmezan, orzeszki piniowe oraz jarmuż wkładamy do blendera. Dodajemy połowę oliwy i przyprawy. Blendujemy. I dolewamy po trochu oliwy. Nie wlewajmy od razu całej, bo nie będziemy mogli kontrolować konsystencji pesto.

Pesto po przygotowaniu możemy przełożyć do słoiczków i trzymać w lodówce przez 10-14 dni.

Jak ulepszyć pesto z jarmużu?

  • dodając odrobinę papryczki chilli
  • dodając 50g sera koziego

Dodając jeden z powyższych składników zupełnie zmienimy jego smak. Zawsze to będzie coś nowego i innego.

Pesto z jarmużu w 5 minut
Pesto z jarmużu w 5 minut

Smacznego!