Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to smaki jesieni. Najlepsze ciasto drożdżowe, pyszna chrupiąca kruszonka najlepiej smakują chwilę po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc warto je przygotować.
Drożdżówki możemy przygotować zarówno na drożdżach świeżych, jak i suszonych instant. Osobiście polecam wybrać drożdże instant, wtedy ciasto drożdżowe nie wyrośnie tak bardzo i nasze bułeczki będą przypominały te, które możemy kupić w piekarni czy cukierni.
Do przygotowania tych pysznych bułeczek możecie użyć dowolnych śliwek, których na jesieni mamy ogromny wybór, ja osobiście polecam Wam śliwki węgierki. Jeśli jest po sezonie to śliwki mrożone, też mogą być, trzeba je tylko najpierw rozmrozić.
Obejrzyj nasze filmy:
Możecie je podać tylko z kruszonką, albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem.
Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami.
A tymczasem zapraszam do przepisu, zobacz jak przygotować pachnące, idealne drożdżówki ze śliwkami.
Drożdżówki ze śliwkami składniki
- 550 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 2 jajka (najlepiej rozmiar L)
- 14 g suchych drożdży
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 75 g masła
Mleko i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo
- ok. 0,5 kg śliwek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka składniki
- 75 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 60 g masła
Drożdżówki ze śliwkami przepis
Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku, aby odrobinę nam przestygło. Następnie mąkę przesiewamy do miski i dodajemy suche drożdże i mieszamy. Do miski dodajemy cukier, jajka, mleko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy i pod koniec dodajemy roztopione masło.
Niestety ciasto drożdżowe ma to do siebie, że potrzeba dość długiego wyrabiania. Powinno być miękkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Przygotowane ciasto dzielimy na 10-12 równych części i formujemy z nich kulki. Wszystko zależy od tego jak duże chcecie mieć drożdżówki. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować śliwki. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Usuwamy pestkę i dzielimy na ćwiartki. Śliwki wkładamy do miski, dodajemy cynamon, cukier i obtaczamy w przyprawach śliwki
W wyrośniętych bułeczkach przy pomocy dość dużej szklanki robimy pośrodku wgłębienie. Układamy tam mniej więcej 3 połówki śliwek. Posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez około 25-30 minut. Ja piekę w opcji góra – dół.
Jak przygotować kruszonkę?
Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła, po roztopieniu odstawiamy na chwilę, aby przestygło. Następnie w misce przy pomocy widelca mieszamy wszystkie składniki. Jeśli lubicie kruszonkę takjak ja ,to polecam Wam zrobić ją z większej porcji :)


Smacznego!