Ucierane ciasto ze śliwkami
Desery

Ucierane ciasto ze śliwkami

Cudownie pyszne, wilgotne i bardzo soczyste ucierane ciasto ze śliwkami to przepis, który jesienią powinien zagościć praktycznie w każdym domu. To błyskawiczne ciasto, z przygotowaniem którego powinien sobie poradzić praktycznie każdy.

Ciasto przygotujemy z błyskawiczną kruszonką, która jest przez tak wiele osób uwielbiana. Pokażę Wam szybki przepis na wyśmienitą i bardzo prostą kruszonkę.

Moje ciasto ze śliwkami jest proste, wiec bez problemu je będziecie mogli przygotować w domowym zaciszu. Ciasto ucierane ze śliwkami najlepiej jest przygotować w sezonie, kiedy możemy na lokalnym ryneczku kupić dojrzałe, świeże śliwki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie ciasto przygotować również po sezonie.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na ciasto z wiśniami oraz klasyczną wersję ciasta ze śliwkami. Po prostu zdecyduj, którą wolisz i taką wersję możesz przygotować.

Mój przepis jest na blaszkę o wymiarach 28×24 cm.

Ucierane ciasto ze śliwkami składniki

  • 200 g masła
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 500-600 g śliwek

Kruszonka składniki

  • 100g masła
  • 75g cukru
  • 150g mąki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ucierane ciasto ze śliwkami przepis

Zaczynamy od przecięcia śliwki na pół i wyjęcia ze środka pestki. Śliwki pozostawiamy na sitku, aby ewentualny nadmiar soków spłynął.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy czekając aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Kruszonkę zostawiamy do ostygnięcia.

Możemy teraz wrócić do przygotowania naszego ciasta. W misce przy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem. Mikser ustawiamy na średnią prędkość. Powinniśmy uzyskać gładką puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodając po jednym jajku miksujemy dalej.

Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia do drugiej miski i łyżka po łyżce dodajemy do masy z masła i jajek. Bardzo ważne jest, aby ciasta nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się wszystkich składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Możecie je przed wyłożeniem na ciasto delikatnie oprószyć bułką tartą, jeśli były bardzo soczyste. Wierzch posypujemy przygotowaną na początku kruszonką.

Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami pieczemy w przez 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ja piekę je w opcji góra – dół. Jeśli pieczecie z termoobiegiem to temperatura powinna być odrobinę niższa.

Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Nie ukrywam, że mi najlepiej ono smakuje jeszcze delikatnie ciepłe.

Ucierane ciasto ze śliwkami
Ucierane ciasto ze śliwkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ciasto ucierane ze śliwkami

Obecnie jest sezon na śliwki, co oznacza, że wiele osób chciałoby wykorzystać owoce w najlepszy ze sposobów. Nic więc dziwnego, że bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się nie tylko dżemy, kompoty, ale i ciasta, którymi można poczęstować gości, czy swoich bliskich. Wiadomo, że szybkie ciasto ucierane z owocami  to świetne rozwiązanie, ponieważ wystarczy wykonać klasyczną tartą, a na niej ułożyć owoce, z których wcześniej wyjmuje sie pestki.

Przede wszystkim takie połówki śliwek muszą być ułożone bardzo gęsto, by mogły stworzyć swoistą warstwę.

Ciasto ze śliwkami

W ostatnim czasie właśnie ciasto ucierane cieszy się dużym zainteresowaniem, ponieważ z jednej strony bardzo łatwo jest je wykonać. Z drugiej warstwę owoców można ułożyć z takich, które mamy aktualnie pod ręką. Oznacza to, że na początku może być ciasto z truskawkami, a następnie  ciasto ze śliwkami. Wiadomo, że uwielbiamy przeróżnego rodzaju ciasta, dlatego jeśli ktoś czuje się na siłach, to samodzielnie także może takie wykonać. Od czasu do czasu można zobaczyć w Internecie, że pojawiają się całkowicie nowe przepisy na ucierane ciasto ze śliwkami.

Jednak prawdą jest, że jest to kwestia indywidualna, zarówno jeśli chodzi o spód ciasta, jak i również to, jakiego typu owoce zostaną do tego wykorzystane. Wiele osób dbających o swoją linię, decyduje się także na użycie między innymi dyni, czy warzyw, by tarta była maksymalnie sycąca, a jednocześnie by można było spożyć mniej kalorii. Podobnie kwestia słodzenia, którą nie każdy stosuje.