Cudownie pyszne, wilgotne i bardzo soczyste ucierane ciasto ze śliwkami to przepis, który jesienią powinien zagościć praktycznie w każdym domu. To błyskawiczne ciasto, z przygotowaniem którego powinien sobie poradzić praktycznie każdy.
Ciasto przygotujemy z błyskawiczną kruszonką, która jest przez tak wiele osób uwielbiana. Pokażę Wam szybki przepis na wyśmienitą i bardzo prostą kruszonkę.
Moje ciasto ze śliwkami jest proste, wiec bez problemu je będziecie mogli przygotować w domowym zaciszu. Ciasto ucierane ze śliwkami najlepiej jest przygotować w sezonie, kiedy możemy na lokalnym ryneczku kupić dojrzałe, świeże śliwki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie ciasto przygotować również po sezonie.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na ciasto z wiśniami oraz klasyczną wersję ciasta ze śliwkami. Po prostu zdecyduj, którą wolisz i taką wersję możesz przygotować.
Mój przepis jest na blaszkę o wymiarach 28×24 cm.
Ucierane ciasto ze śliwkami składniki
- 200 g masła
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 500-600 g śliwek
Kruszonka składniki
- 100g masła
- 75g cukru
- 150g mąki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ucierane ciasto ze śliwkami przepis
Zaczynamy od przecięcia śliwki na pół i wyjęcia ze środka pestki. Śliwki pozostawiamy na sitku, aby ewentualny nadmiar soków spłynął.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy czekając aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Kruszonkę zostawiamy do ostygnięcia.
Możemy teraz wrócić do przygotowania naszego ciasta. W misce przy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem. Mikser ustawiamy na średnią prędkość. Powinniśmy uzyskać gładką puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodając po jednym jajku miksujemy dalej.
Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia do drugiej miski i łyżka po łyżce dodajemy do masy z masła i jajek. Bardzo ważne jest, aby ciasta nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Możecie je przed wyłożeniem na ciasto delikatnie oprószyć bułką tartą, jeśli były bardzo soczyste. Wierzch posypujemy przygotowaną na początku kruszonką.

Ciasto ucierane ze śliwkami pieczemy w przez 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ja piekę je w opcji góra – dół. Jeśli pieczecie z termoobiegiem to temperatura powinna być odrobinę niższa.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Nie ukrywam, że mi najlepiej ono smakuje jeszcze delikatnie ciepłe.

Smacznego!
Uwielbiam takie smaki. Bardzo łatwy przepis, a ciasto po prostu niebo w gębie;)
Super!